Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само за седмица: Хванати над 350 пияни и дрогирани шофьори (ВИДЕО)

21 октомври 2024, 15:28 часа • 430 прочитания

Само за седмица са установени 223 шофьори след употреба на алкохол и 135 под въздействие на наркотици.

Шокиращата статистика представи днес Пътна полиция, предаде БГНЕС.

Данните се базират на проверки, извършени в периода от 14 октомври до 20 октомври. За това време наложените глоби на място с фиш са 29 400, а издадените електронни фишове са 33 236. Отнети са 684 шофьорски книжки.

Още: Хванаха десетки пияни и дрогирани шофьори

С превишена скорост

За периода от 1 януари до 2023 г. до 20 октомври 2024 г. са установени 41 водачи, управлявали с превишена скорост над допустимата. От тях 25 са заплатили наложените им глоби – от 2 до 3 300 лева, съобщи още началникът на отдел „Пътна полиция“ в Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) комисар Димитър Мичев.

На 11 от тези водачи с високи глоби за превишена скорост са връчени електронните фишове и предстои тяхното заплащане. Има трима, които се търсят на територията на Благоевград, на Добрич и на столицата.

Говорят или гледат в телефоните си

Още: Неправоспособен и много пиян: Мъж опита да подкупи полицаи в Кърджали

Заместник-директорът на отдел „Пътна полиция“ комисар Мария Ботева съобщи, че между 7 и 13 октомври е проведена специализирана полицейска операция, насочена към ограничаването на движението на превозни средства, чийто водачи се разсейват като използват различни устройства.

„Общият брой на проверките е 4 875. Установени са 905 водачи, които са управлявали в условията на разсейване, от които 876 са управлявали превозните си средства и са използвали мобилни телефони“, заяви тя и подчерта, че е забранено използването на телефон по време на шофиране, а не само говоренето по него.

36 са водачите на индивидуални електрически превозни средства, спрямо които е взето отношение на мястото на извършеното нарушение – заради това, че са използвали мобилни телефони.

Без колани

Още: Местят иззетите в София 575 автомобила от пияни и дрогирани (СНИМКИ)

4 209 са нарушенията по отношение на неизползвани обезопасителни колани или системи в автомобилите, като 2 487 от тях са водачи, 845 са пътници, които не са използвали коланите на предната седалка, а 533 са пътниците на задните седалки, които не са използвали колани на задната седалка.

Комисар Ботева отбеляза, че използването на обезопасителен колан на задната седалка също е задължително.

Близо 6 000 тежки катастрофи

От началото на годината до 20 октомври са настъпили 5 817 тежки пътнотранспортни произшествия (ПТП), при които са загинали 362 души и са ранени 7 323, като спрямо периода на миналата година произшествията са с повече от 225, загиналите са по-малко с 68, а ранените са повече с 24.

Още: Пиян шофьор блъсна патрулка в Добрич

От 14 до 20 октомври тежките ПТП са 144, с трима загинали и 183 ранени, като спрямо предходната седмица произшествията са по-малко с 11, загиналите са по-малко с 8, а ранените са по-малко със 7 човека.

Комисар Ботева обяви, че най-много пътни инциденти, настъпили през изминалата седмица, са на територията на ОДМВР-Варна – 20, и същият този брой е на територията на СДВР.

„14 са произшествията на територията на ОДМВР-Пловдив, 9 са настъпили на територията на ОДМВР-Хасково, 8 на територията на ОДМВР-Пазарджик, по 7 на територията на ОДМВР-Бургас и на ОДМВР-Ловеч. Загиналите са един на територията на Плевен и двама на територията на Пловдив“, каза още тя.

Грешки на водачите

Още: Прекалил: Задържаха шофьор с почти 3 промила алкохол

Данните сочат, че в повечето от случаите причината за произшествието е грешка на водача. През изминалата седмица в 133 от 144 от случаите грешката е била на водача, или това е 95% от всички произшествия.

Комисар Ботева призова хората, особено възрастните и децата, да бъдат с по-светли връхни дрехи, както и да използват тротоари, подлези и надлези.

През изминалата седмица хора над 64-годишна възраст са били ранени като водачи – 14, като пешеходци – 20, като пътници – 12.

Отнемане на предимство на пешеходци

Още: За 10 дни: Близо 2 700 000 лв. събра полицията от глобени шофьори

„Най-голяма част от произшествията през изтеклата седмица са настъпили при отнемане предимство на пешеходци“, добави комисар Ботева и посочи, че става въпрос за 20 инцидента.

Заместник-директорът на „Пътна полиция“ обърна внимание, че освен водачите на МПС, пешеходците също имат своите задължения.

„Законът за движение по пътищата следва да се чете от всички хора“, категорична е комисар Ботева.

Настъпилите ПТП с мотопеди и мотоциклети са общо 28, като две от тях са с мотопеди. 26 от инцидентите са предизвикани от мъже, а едва два от жени.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес