Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разликите между Сарафов и Гешев - има ли? Говори съдия Атанаска Дишева

11 октомври 2024, 08:06 часа • 2730 прочитания

Колко е по-различен Борислав Сарафов от господин Иван Гешев? Сега изпълнява също длъжността главен прокурор и би трябвало издигналите го трима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да обяснят.

Това заяви пред bTV съдия Атанаска Дишева за кандидатурата на Борислав Сарафов за нов главен прокурор. 

Още: "Усеща се форма на комфорт": Как се избира главен прокурор? Говори съдия Атанаска Дишева (ВИДЕО)

Тя обясни, че в една от хипотезите си Сарафов не е искрен затова, че не иска да е главен прокурор, но заради какви причини се е променило решението му може да само да се гадае.

Как Сарафов ще обясни случая "Осемте джуджета" и убийството на Нотариуса?

Съдия Атанаска Дишева посочи, че по случая "Осемте джуджета" няма никакво движение и тя не знае как Сарафов ще се справи с него например. Следващият случай, който се нуждае от разясняване и активна реакция, е случаят с убийството на Мартин Божанов-Нотариуса. Тези случай се отнасят до функционирането на цялото общество, каза съдия Дишева.

Още: ПП-ДБ дава на КС номинацията на Борислав Сарафов за главен прокурор

А снимката с Пепи-Еврото?

Тя призова Борислав Сарафов да даде обяснение пред обществото и за снимката си с Петьо Петров-Еврото (при ресторант "Осемте джуджета" двамата се здрависват с широки усмивки). Има информация, която се нуждае от сериозни обяснения и разследвания, която се дължи не само в рамките на процедурата по избор на нов главен прокурор, а и на самото общество, подчерта съдия Дишева.

Според нея система за натиск и влияние в съдебната система съществува.

Още: Правосъдният министър видя повече от три положителни качества у Сарафов за поста главен прокурор

Мотивите за номинацията

Тримата членове на Прокурорската колегия, номинирали Сарафов, се мотивираха с биографията му, в която личали много успехи, награди в България и чужбина, семинари и обучения.

По-специално - професионалната му биография била свързана с "успешна работа по редица наказателни дела", получавал огромни награди както в България, така и в чужбина – например от директора на ФБР Робърт Милър. Награден бил и от ВСС с грамота за благодарност за високи професионални качества. Завършил и много курсове – например за укрепване на прокуратурата срещу организираната престъпност.

Поради осъществените му международни контакти и работа с международни институции бил подходящ кандидат, аргументираха се тримата членове на Прокурорската колегия. "Предвид посочените участия в международни обучения, семинари и проекти, както и получените отличия във връзка с тях, считаме, че г-н Сарафов има качествата да е главен прокурор", гласи становището.

Сарафов блестял с организационни способности – можел да анализира отлично състоянието и нуждите на органа, който ръководи. "Многократно е доказал, че може да работи така, че успешно да ръководи екип, да създаде колегиален микроклимат", казват номиниралите го. В съответствие с чл. 6 от правилата за избор за председател на ВКС, ВАС и главен прокурор тримата членове обявиха, че нямат други връзки с кандидата освен отношенията на професионално ниво.

Още: Сарафов обещава неутралност и справедливост, имал решения на всички проблеми в прокуратурата

Биография

Сарафов е прокурор в Окръжна прокуратура - София, след което, в периода 2006-2007 г., е прокурор във Върховна административна прокуратура, отдел "Съдебен". В периода 2007-2009 г. е командирован като прокурор в отдел "Противодействие на организираната престъпност" във Върховна касационна прокуратура. После две години заема длъжността заместник-апелативен прокурор на Апелативна прокуратура - София. През 2010-2011 г. е бил командирован във ВКП. През 2013-2017 г. е заместник на главния прокурор. От 2017 и към настоящия момент е директор на Националната следствена служба (НСлС). От 15 декември 2022 г. встъпва в длъжност за втори мандат. През 2023 г. беше избран за и.д. главен прокурор.

Още: Сарафов се възхити от МВР и ДАНС за изборите и отказа да коментира списъците с прякори на купувачи (ВИДЕО)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес