Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокуратурата също не е поискала насилникът от Стара Загора да остане в ареста

31 юли 2023, 16:13 часа
Реклама

Въпреки първоначално изнесената информация, прокуратурата също е поискала обвиняемият за обезобразяването на 18-годишно момиче Георги Николаев да бъде пуснат от ареста. Това става ясно от определението на Окръжен съд Стара Загора, с което насилникът е освободен.

Припомняме, че младото момиче е получило множество рани от удари с макетно нож, като носът ѝ е счупен, а косата ѝ е била остригана от нападателя с особена жестокост. В болницата лекарите са направили 400 шева по ръцете, краката и гърдите. Бруталният случай на насилие предизвика широк обществен отзвук и провокира скандал заради спорното решение на Окръжния съд в Стара Загора, с което Николаев е освободен.

Днес Районната прокуратура в Стара Загора внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо 26-годишният мъж. А рано тази сутрин съдията по делото Татяна Гьонева използва меко казано спорни аргументи, за да защити първоначалното освобождаване на Николов. Освен това, тя разгласи пълните имена на жертвата, което е обратно на практиката по такива дела, за да се избегне възможност за последващ тормоз. Още: Психолог: В новата експертиза по случая с нарязаното момиче няма психиатър

Мотивите на прокуратурата

"Считам, че определението, с което е взета мярка за неотклонение "Задържане под стража" по отношение на обвиняемия Г. Г., е незаконосъобразно и не следва да бъде потвърдено, тъй като от събраните по делото доказателства, в частност от изготвената съдебно-медицинска експертиза, е видно, че на пострадалата не е причинена средна телесна повреда, каквото е обвинението за извършено точно такова престъпление", е заявил представителя на държавното обвинение в предложението си Николаев да не бъде освободен.

Адвокатът на Георгиев пък се е усъмнил, че пострадалата може и да се е самонаранила. Пред съда той посочва, че имала специфични травми, а освен това имало и данни, че била наркозависима. 

"Смятам, че не са изследвани много версии, които, след като внимателно се анализира съдебно-медицинската експертиза, се набиват на очи наранявания, които са от вътрешната страна на лявата предмишница и левия палец на пострадалата. Т.е., това нещо с обръсването на главата от лявата страна, сочи на възможно самонараняване, с оглед на това, че е наркозависима пострадалата - обстоятелства, които са намекнати за употребата на наркотични вещества по делото, но не са събрани доказателства в тази посока", казва той. Още: Президентът политизира случая с нарязаното с макетен нож момиче

С висока обществена опасност, но на свобода

След тези аргументи съдийката Гьонева приема, че има достатъчно доказателства, че Георгиев е извършил престъплението. Тя посочва, че младият мъж има предишни осъждания за подобни престъпления и че е с висока обществена опасност. Но отново се връща на експертизата. 

Съдията разсъждава и върху връзката между нападението и временната загуба на памет, за която говори момичето. Магистратът обяснява, че в експертизата не е посочено дали това е било опасно за живота състояние. 

"Липсата на спомен за претърпяното от. сама по себе си не сочи на такова увреждане, още повече, че след известно време пострадалата сама е станала, излязла е от апартамента и е посетила съседка от долния етаж, за да потърси помощ", пише съдията. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес