Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокуратурата отказа да прехвърли делото "Дебора" в друг район

12 октомври 2023, 16:54 часа
Реклама

Разследването срещу Георги Николаев Георгиев за насилие над Дебора Михайлова остава в Стара Загора с решение на Върховната касационна прокуратура (ВКП). Тя е отхвърлила молбата на адвокатите на обвиняемия делото да се премести в друг район.

Реклама

Защо се искаше преместване?

Мотивите, отправени към изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, бяха изложени в края на август и сочеха, че в Стара Загора разследването няма да се води обективно и безпристрастно. Освен това защитата на Николаев посочи, че общественият натиск бил голям и това може да окаже въздействие, ако делото се води в този район.

Още: Дебора проговори: Криех синините с грим, на 1100% съм сигурна, че беше Георги (ВИДЕО)

Само че от ВКП са отхвърлили искането, съобщиха няколко медии, сред които bTV, вестник „Сега“ и „Дневник“. Последната цитира и мотивите на обвинението – не са налице достатъчно аргументи и молбата на адвокатите на Николаев е неоснователна.

Николаев пак иска на свобода

Междувременно защитата на обвиняемия отново е внесла в съда молба той да бъде пуснат от ареста. Предстои Районният съд в Стара Загора да се произнесе.

Случаят стана известен в края на юли, когато бе разкрито, че Дебора е нарязана с макетно ножче от приятеля си. Това доведе до масови протести в страната, оставка на прокурор, който първоначално бе пуснал Николаев на свобода, и промени в Закона за защита от домашното насилие.

Още: Адвокат цитира истински абсурд от Закона за защита от домашното насилие (ВИДЕО)

Николаев получи допълнително обвинение след разпит на Дебора през август – за закана за убийство. Разследващите твърдят, че 26-годишният мъж 6 пъти отправял подобни заплахи. Срещу него се водят две досъдебни производства – за закана за убийство и за средна телесна повреда.

Снимка: Стопкадър от YouTube

ДНК експертиза оневинява нападателя на Дебора, твърди защитата на Николаев.

"Това, че няма следи по дрехите на Георги Николаев Георгиев и че отпечатъкът от обувката не е негов, не води до неговото оневиняване. Това само показва, че разследването не е извършено както трябва и са пропуснати да се съберат навреме доказателства. Защитата му се опитва на базата на тези детайли да го оневини". Това каза адвокатът на Дебора – Димитър Киров, в ефира на Нова телевизия в края на август.

По думите му, всички доказателства – свидетели, данни от клетки на мобилните оператори - сочат, че той е извършител на това деяние.

Още: Адвокатът на Дебора: ДНК експертизата не води до оневиняването на Георгиев

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес