Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преди избора на служебен премиер: Отново отложиха делото срещу Андрей Гюров

08 август 2024, 13:38 часа • 1022 прочитания

Отложиха делото срещу освобождаването на Андрей Гюров от поста подуправител на Българската народна банка (БНБ) за 13 септември.

Той поиска отвод на председателя на съдебния състав по делото срещу освобождаването му съдия Георги Чолаков. Припомняме, че той е и председател на Върховния административен съд, който разглежда делото. Възраженията на Гюров са свързани с начина, по който делото му е разпределено на дежурен състав, както и с твърденията на бившия съпредседател на ПП-ДБ Христо Иванов от миналата седмица, който заяви пред депутатите от комисията за групите за неправомерно влияние около Мартин Божанов-Нотариуса и Петьо Петров-Еврото, че по време на срещи съпредседателят на ДПС Делян Пеевски е изглеждал в близки отношения с Чолаков и се грижил за това какво ще се случи с него, след като изтече мандатът му на поста.

"Трябва да се отбележи, че разпределението на делото не е извършено съобразно член 9 от Закона за съдебната власт, а е разпределено по особен принцип и то се е паднало при председателя на Върховният административен съд", коментира Гюров, цитиран от БНР.

Още: Опасностите за България, ако човек от БНБ стане служебен премиер: Анализ на Любомир Каримански (ВИДЕО)

След изказванията на Иванов самият Чолаков излезе с позиция, в която заяви, че нито като съдия, нито като председател на ВАС e упълномощавал когото и да било да определя професионалното му развитие след изтичането на мандата му като административен ръководител, както и да взема решения от негово име.

"Професионалното ми бъдеще след края на мандата е само мой личен избор", посочи тогава той. Така решението на ВАС се отлага за втори път.

Като свидетел бе изслушан и Георги Шарков, представител на дружество, който заяви, че още през май 2022 г. Гюров е подал оставка като член на УС, но тя е била гласувана едва в края на 2023 г. Шарков потвърди, че от момента на подаване на оставка досега Андрей Гюров не е извършвал никаква платена или неплатена дейност, свързана с дружеството. Подобни изказвания направиха и двама представители на други две дружества в предходното заседание по делото.

Подуправителят на БНБ повтори пред медиите, че искането настоящото дело да бъде спряно се основава на това, че решението на УС на БНБ се базира на един невлязъл административен акт на Комисията за противодействие на корупцията. Както и на становище на Европейската централна банка, че за взимане на решение за освобождаване на подуправител на БНБ трябва да се изиска преюдициално становище от Съда на ЕС с оглед сериозността на твърдяното нарушение.

Още: ВАС не се съгласи Андрей Гюров да остане подуправител до окончателната присъда

Припомняме, че в средата на юли Управителния съвет на БНБ реши, че Андрей Гюров трябва да бъде освободен, заради установена несъвместимост от Антикорупционната комисия. Затова съдът настоя за становище от комисията.

Новината идва в навечерието на процедурата по избор на нов служебен премиер, който да застане начело на правителството в следващите два месеца. Управителят и подуправителите на БНБ са сред длъжностите в Конституцията, от които може да бъде посочен следващия служебен министър-председател. На този етап обаче Банката поддържа позицията, че не следва нито един член на Управителния съвет да заема премиерския пост, поради несъвместимост с настоящите им позиции.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес