Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Потърпевши се оплакват от лихварска дейност на бивш финансов министър

14 септември 2016, 09:00 часа • 3380 прочитания

Съмнителна схема за даване на заеми от бившия финансов министър Стоян Александров (бел. ред. - министър на финансите в правителството на Любен Беров) оставя хора без имуществото им.

Пострадалите разказват, че са се обърнали към Александров с молба за заем. Кирил Русев, един от получилите кредит, твърди, че сделката по неговия заем е станал в кабинета на Александров в банката, в която работел. Парите са получени от бившия финансов министър в качеството му на физическо лице. Въпреки подписания договор, Русев получава по банков път доста по-малка сума от договорената. По думите му това е скритата лихва в случая.

Кирил Русев не успява да върне парите в срок и тогава частен съдебен изпълнител продава негово имущество на много по-ниска цена от реалната. На търга се явява само Стоян Александров и той придобива имота на Русев.

Друг пострадал - Ивайло Илиев, взима 300 хил. лева личен заем от Александров с уговорката да се ипотекират имоти на фирмата му, а не личното му жилище. Когато не успява да върне парите обаче, съдът изземва именно жилището му, макар че половината от него е на съпругата му, която няма задължения към Стоян Александров. По време на съдебните дела съдът признава този факт, но решение „се оказва закъсняло“, тъй като жилището вече е придобито от Александров.

По думите на Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители, „няма никакви нарушения на процедурата, такова е становището на няколко десетки съдебни състава по неговите казуси“.

Трети потърпевш, Богдан Богданов, каза пред bTV, че Стоянов имал посредник, който да му помага да набира лица, които имат нужда от заеми. По думите му жената е починала, като според родителите ѝ е била намерена удушена в апартамента си в София.

Самият Александров заяви, че има прокурорски проверки, като някои от тях вече са приключили: "Приключват ми данъчни ревизии. Имам си доходи, които са мои и нямам забрана да се разпореждам с моите пари. Това са хора, които са взели пари и не искат да ги връщат, една мафия от 4-5 души.“

По думите на един от адвокатите на взелите заеми от Александров, от Висшия съдебен съвет си затварят очите за далаверите на бившия министър: „В желанието си да му услужат, в съдилищата стават абсурдни неща.“

Установени са документни измами по делата като подправяне на дата. Тогава съдът предприел проверка от прокуратурата, от където не разкрили нищо и спрели преписката. Има странни случаи, в които Софийски градски съд отменя решение на градски съд, твърди още адвокатът.

Според становище на БНБ Стоян Александров може да отпуска заеми, ако това е основната му икономическа дейност и е регистриран като юридическо лице с тази дейност в специален регистър, поддържан от БНБ.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес