Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поредно заседание по делото за радикалния ислям

12 декември 2013, 09:39 часа • 9202 прочитания

Днес, от 9:30 часа, стартира поредното заседание на Окръжния съд в Пазарджик по делото за разпространение на радикален ислям, предаде Агенция "Фокус".

На заседанието трябва да бъдат разпитани двама свидетели - Мустафа Юсуф и Юлиян Михайлов. Първият от тях, е в чужбина и не се яви по време на предишното съдебно заседание. Вторият е поискан от защитата, но не е попаднал в списъка на призованите.

Съдът трябва да приобщи към материалите по делото и поискани справки и други документи, ако те са пристигнали. Една от тях е справката за задграничните пътувания на Мохамед Камбер. Причината е, че според обвинението той е бил в страната и е участвал в разпространението на антидемократични идеи. Според защитата, той се върнал в България, доста по-късно от посочения в обвинителния акт период.

Друг поискан от прокуратурата документ, е писмо с напомняне до Главното мюфтийство, което трябва да изпрати справка за постъпили официални дарения от Саудитска Арабия от фондацията Ал Уакф ал Ислями за периода 2005 – 2010 година, а също финансови отчети за въпросния период, осчетоводявани разходи за наети апартаменти и проведени обучения в Благоевград, Пловдив и София.

Освен това се очаква и справка от Районната прокуратура в Пазарджик за образувани производства по член 162 и 325 от Наказателния кодекс. Поисканата справка е, по повод тезата в обвинителния акт, че има сбиване между християни и мюсюлмани в квартал „Изток” в Пазарджик, което е на религиозна основа. По предварителна информация, вече е получена експертиза по делото, която е свързана с превод от турски език и религиозно тълкуване на девет текста, които са открити у обвиняемите

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес