Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По подозрения за присвояване и пране на пари: Арестуваха директора на разградския театър Левон Манукян

30 септември 2024, 23:50 часа • 580 прочитания

Назначеният през юни за временно изпълняващ длъжността директор на Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград Левон Макунян е задържан за присвояване на средства.

Прокуратурата твърди, че Манукян е използвал фиктивна схема с назначаването на 60 нови служители от Перник, чиито заплати били драстично по-високи от тези на останалите музиканти от Разград. За август сумите за цялата филхармония са били 160 000 лв., след пернишките назначения бюджетът нараснал на 1,6 млн. лв. Ползата за новозаписаните служители били осигуровките.

Според първоначалната информация Макунян е арестуван преди няколко дни, но официални данни за причините няма. От Окръжната прокуратура в Пловдив, където е бил задържан, съобщиха, че двама души с инициали Л.М. и П.П. са задържани и са им повдигнати обвинения за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, извършено в условията на продължавано престъпление през септември.

Повдигнати са обвинения общо на четирима. Други двама задържани - А.Г. и Б.Ч., са с обвинения за пране на пари. Спрямо А.Г. е внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. На Б.Ч. е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 3000 лева.

Обвиняемите Л.М. и П.П. са задържани за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, като предстои преценка на доказателствата с оглед евентуално внасяне на искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Министърът на културата уволни Левон Манукян

Във връзка със съмнения за злоупотреби директорът на Театрално-музикалния и филхармоничен център - Разград Левон Манукян е освободен от длъжност. Това е станало със заповед на министъра на културата Найден Тодоров от дата 30 септември.

На Инспектората към Министерството на културата е възложено извършване на проверка по чл. 46 от Закона за администрацията за изясняване на всички факти и обстоятелства за периода на неговото управление. В контекста на случилото се Министерството на културата планира проверки на всички второстепенни разпоредители с бюджетни средства в областта на сценичните изкуства. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес