Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От Воински съюз "Васил Левски" се оплакват, че трета страна ги нападнала при идването на "Нощните вълци"

01 юли 2016, 08:00 часа • 2286 прочитания

Има поне двама арестувани след вчерашното сбиване в Бургас заради „Нощните вълци”.

Според един от замесените в сбиването има двама арестувани българи и един руснак, който е водач на Воинския съюз „Васил Левски”. Това разказа украинецът Вячеслав – един от протестиращите срещу присъствието на „Нощните вълци”. Двамата арестувани са от протестиращите срещу руските мотористи и са носели плакати срещу Путин, включително с надпис „Комунизмът е равен на фашизма”. По думите на Вячеслав пред Нова телевиизя на протеста с двамата българи са дошли само украинци, литовци, поляци и словаци, но не и българи.

За мен е изключително странно, че битите са в ареста и то след като е имало сигнал от тяхна приятелка за помощ, заяви адвокат Калоян Кръстевич. Оказа се, че държавата се е отказала да съди двамата българи по бързата процедура, за хулиганство. Затова сега вероятно ще се внесе обвинение за хулиганство по чл. 325 от Наказателния кодекс, но до момента прокуратурата не е решила, посочи Кръстевич. И попита – как мъже с военни облекла бият обикновени граждани, а след това гражданите биват арестувани и им се готвят обвинения?

Същевременно представител на Воинския съюз „Васил Левски” Иво Борисов определи публикуваното в медиите за техните действия като „пропаганда”. Не е вярно, че не са арестувани наши момчета, каза Борисов. По думите му представители на Воинския съюз „Васил Левски” са отишли да се снимат с „Нощните вълци”. Как може ние, хора по 50-60 килограма и възрастни хора да нападнем? Нас ни провокираха и агресивно ни питаха защо подкрепяме Путин, заяви Борисов.

Според Иво Борисов клипът, показващ как хора във военни дрехи ритат паднал мъж, е манипулиран. Силяна Тодорова, която е една от симпатизантките на Воинския съюз, твърди, че е била нападната и повалена на земята. Друг мъж потвърди думите ѝ и заяви, че се появили хора с военни дрехи и че възрастен мъж, „бивш чекист”, ръководил операцията. Той определи нападателите като „убийци”.

По думите на Иво Борисов Воинският съюз „Васил Левски” имал две крила – едно с бивши военни и едно с обикновени възрастни хора, които ходели да берат билки и се ориентирали по компас. Правим подготовка за ориентиране, за самоотбрана, не сме паравоенни, добави той, въпреки доста по-различния език на официалния им сайт. Според Иво Борисов медиите искали да им запушат устата, защото казвали истината. Занимавам се с реклама, фалирал съм три пъти, откакто Бойко е на власт, сигурно още ще фалирам, възмути се Иво Борисов.

Представител на "Нощните вълци" обясни, че не може да отговаря за протести на различни хора срещу тях. Камен Попов, който е преводач на "Нощните вълци" в България, обяви, че рокерите на Путин не са пуснати в Полша по време на друг мотопоход, а не настоящият. Камен Попов е човекът, ударил Волен Сидеров в лицето пред НАТФИЗ. Попитан към днешна дата какви са му отношенията към Русия и към Сидеров, Попов отговори, че не защитава интересите на Русия и е единствено "участник в инцидента" със Сидеров, като "чака тежката присъда".

Днес (1 юли) „Нощните вълци” пристигат в София. От 13:00 часа те ще разгледат храм-паметника „Александър Невски”, след това ще посетят руската църква и ще дадат пресконференция в Руския културен център – от 15:00 часа. На обяд, пред парламента и „Александър Невски” се организира протест срещу рокерите на Путин, като организатор на събитието е колумнистът на Actualno.com Асен Генов. Той вече беше привикан в СДВР заради протеста, по собствените му думи.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес