Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Осъдиха лекар, практикувал кардиология без диплома

14 януари 2018, 12:42 часа • 3754 прочитания

Лекар, практикувал специалността „кардиология“ с подправена диплома, бе условно осъден на две години лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок, съобщиха от Апелативната прокуратура в Пловдив.

Участвалият в съдебно заседание прокурор е поискал на подсъдимия да бъде определено наказание три години „лишаване от свобода“ като изпълнението на наложеното наказание да бъде отложено за срок от пет години.

Присъдата на 57-годишния д-р Иван Вуцов, роден в старозагорското село Богомилово, е издадена от Районния съд в Стара Загора, уточнява кореспондентът на Actualno.com.

В продължение на три години и половина - от 11 юни 2010 г. до 27.12.2013 г. - д-р Вуцов, в условията на продължавано престъпление, съзнателно се ползвал от преправен официален документ за придобита квалификация - Свидетелство за призната специалност за придобиване права на специалист по „Кардиология” от 01.06.1996 г.

Преправката се състои в удостоверяване на придобити права на специалист по „Кардиология“ от 01.06.1996 г., издадено от Медицински университет – София.

С фалшивата диплома медикът е работил повече от две години в МБАЛ „Св. Иван Рилски” ЕООД - Стара Загора. Година и два месеца – в МБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович” АД – Стара Загора.

Измамата била разкрита при връщането му в МБАЛ ”Св. Иван Рилски” ЕООД на 27.12.2013 г.

Д-р Вуцов е завършил висше медицинско образование през 1985 г., след което започнал специализация по “Вътрешни болести”. През 1991 г. успешно положил държавния изпит и придобил права на специалист по ”Вътрешни болести“.

Същата година лекарят подал документи да бъде зачислен за специализация по „Кардиология” в Първостепенна окръжна клинична болница – гр. Стара Загора.

Започнал специализацията си на 1 юли 1991 г. За обучението му била издадена книжка на специализиращия.

През месец март 1995 г. и през месец май 1996 г. докторът се явил на държавните изпити за специалност „Кардиология“, но не ги издържал.

Два месеца след второто си неуспешно явяване на държавен изпит за кардиолог д-р Вуцов поискал от Медицински университет – София, да му бъде издаден дубликат на дипломата за специалност „Вътрешни болести“, тъй като бил изгубил оригинала.

Именно този дубликат с номер 002320 бил преправен, като на мястото на специалност „Вътрешни болести“ била изписана специалност „Кардиология“. Този преправен официален документ подсъдимият използвал от 1996 година до 2014 година в различни лечебни заведения, пред Българския лекарски съюз, пред Районната здравноосигурителна каса и в Медицинския университет в гр. София.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Окръжния съд в Стара Загора.

Същата присъда - две години условно с четири години изпитателен срок - медикът е получил и през 2016 г. от Софийския районен съд.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес