Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Очевидец: Пияни стрелят пред очите на местна власт, полиция и 300 души на фолклорен събор*

22 май 2016, 16:54 часа • 3235 прочитания

На редакционната поща на Actualno.com получихме имейл от читателя Ивайло Христов, в който твърди, че той и поне още 300 души са станали свидетели на грубо погазване на закона по време на фолклорен събор, организиран от клуб по народни танци "Чановете" и община Елин Пелин на 21.05.2016 г.

Читателят ни съобщава, че на споменатото събитие, в присъствието на кмета и представители на полицията пред огромен брой свидетели, между които и множество деца, е била допусната произволна стрелба с огнестрелно оръжие от хора в абсолютно нетрезво състояние.

"Гледката как няколко пияни индивиди в това число и организаторите си разменят пистолет, произвеждащи изстрели в произволни посоки и хвърчащите гилзи от него, беше, меко казано, грозна", възмущава се Ивайло.

"За съжаление, след няколко опита от страна на присъстващите да убедят организаторите от клуб по народни танци "Чанове", полицията и кмета да се намесят и да предотвратят тази проява на беззаконие, застрашаваща живота и здравето на присъстващите, до съгласие от тяхна страна не се стигна", пише още нашият читател.

"Нещо повече, някои от самите танцови ръководители (очевидно подпийнали) разбирайки, че цари позволено от местните власти беззаконие пожелаха също да "пострелят"...естествено искането им беше уважено", продължава разказа си Ивайло Христов.

"След очевидното бездействие на организаторите на събитието, местният кмет и полицията, беше подаден сигнал на телефон 112 за случващите се безредици.

След около 15 минути от подаването на сигнала на тел. 112, последва саморазправа от създателя на клуб за народни танци "Чанове" Костадин Господинов и лицето, който той предположи, че е свързано с подаването на сигнала.

Последваха тежки обиди и закани от гореспоменатия г-н Господинов към лицето, нарочено за подател на сигнала. Всичко това отново се случи пред очите на местната власт, представители на закона и многобройни очевидци", пише още г-н Христов.

"Множество от гореспоменатите факти бяха снимани и с телефони от присъстващите на събитието", допълва Ивайло в имейла си.

Actualno.com потърси Ивайло Христов за потвърждение на достоверността на изпратеното съобщение. Той заяви, че стои зад думите си и допълни: "Полицай, кмет стоят, гледат, пияни хора с огнестрелно оръжие си правят каквото искат... Просто неприятна гледка! Хората са отишли с деца за народни танци, никой не е предполагал, че ще се стигне до това", каза още Ивайло Христов.

Потърсихме за коментар ръководството на клуб "Чановете", откъдето категорично отрекоха да е имало стрелба по време на събора. Също така опитахме да се свържем и с Община Елин Пелин, но вероятно предвид неделния ден, не успяхме да осъществим контакт.

След препратената от нас информация към пресцентъра на МВР във връзка със случилото се в Елин Пелин, за което твърди нашият читател, оттам реагираха светкавично, като ни уточниха, че са проверили случая чрез говорителя на Областната дирекция на МВР - София.

От информацията на полицията става ясно, че снощи (21.05.2016 г.) в 21.20 часа е получен сигнал за стрелба, а екип на място се е отзовал на сигнала. Впоследствие е установено, че не е имало стрелба, а шумотевицата е идвала от пиротехнически средства.

По-късно на редакционната поща отново получихме имейл от очевидеца Ивайло Христов, в който той споделя следното:

"Уважаем медиен екип на Webground.Bg,

Бих искал да ви благодаря за професионалното ви отношение във връзка с гореспоменатата тема.

Благодаря ви също така, че сте направили всичко възможно да се свържете със всички страни, имащи връзка със случилото се, както и предоставената им възможност да изкажат своето становище.

От моя страна, като един от многобройните свидетели, бих искал да дам моето мнение относно изявлението на Пресцентъра на МВР.

Без да твърдя, че съм специалист мога да кажа, че досега не съм виждал пиротехническо средство, приличащо напълно на полуавтоматичен пистолет, зареждащ се с пълнители и патрони като такъв, гърмящ като такъв и хвърляш гилзи също като такъв.

Не беше направен и опит да се търсят свидетелски показания за случилото се след подадения сигнал на тел.112, което според мен при наличието на огромен брой свидетели противоречи на практиката в подобни случаи.

Заставам зад гореспоменатите си думи и съм готов да ги предоставя пред разследващите органи при необходимост.

С Уважение,

Ивайло Христов".

*Обновена в 18:57 часа

Снимка: Архив

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес