Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ново развитие с къщите за гости: Може и да не се връщат пари, реши съдът

25 юли 2024, 11:51 часа • 4201 прочитания

Наредбата, с която на практика се отпуска безвъзмездна помощ за къщи за гости, не е отменена. Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) ще трябва да преразгледа последното решение по делото.

През ноември миналата година тричленен състав на ВАС отмени тази наредба - Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "Разнообразяване към неземеделски дейности" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г. Мотивите тогава бяха, че няма яснота къде точно е публикуван проектът, преди да бъде приет. Нямало и яснота от коя дата до коя дата е стоял публикуван за обществено обсъждане.

От ново решение (от юли 2024 г.), този път взето от петчленен състав на ВАС, става ясно, че решението на тричленния състав е отменено – т.е. наредбата за безвъзмездните пари за къщи за гости не отпада окончателно. Тя е върната за ново разглеждане от друг състав на същия съд и това не може да бъде обжалвано. Това означава, че при положително за къщите за гости решение, няма да им се налага да връщат парите, получени по програмата.

Още: Фалшив сайт продава новогодишни почивки, десетки са ужилени

Мотивите

Петчленният състав на ВАС не споделя изводите на тричленния състав, че при издаването на наредбата не са били спазени изисквания от Закона за нормативните актове (ЗНА). Според върховните магистрати, взели решението сега, проектът на наредбата трябва да се публикува на интернет страницата на съответната институция заедно с мотивите и доклада. Там трябва да са описани причините, целите, финансова обосновка, очаквани резултати от прилагането и анализ за съответствие с правото на Европейския съюз. На заинтересованите лица се предоставя най-малко 14-дневен срок за предложения и становища по проекта.

Снимка: БГНЕС

Съгласно договор от 15 декември 2017 г. с Министерството на земеделието и храните (МЗХ) е видно, че в периода са извършени периодични промени на интернет страницата на министерството, както и че е инсталиран нов уебсайт. Това не налага извода, че не е било спазено изискването по Закона за нормативните актове, гласи решението на петчленния състав на ВАС.

Още: "Няма нарушение": МОСВ отби граждански сигнали за незаконно строителство в Рупите

Припомня се, че със заповед от август 2006 г. на министъра на земеделието е създадена работна група, на която е възложено да обсъди и финализира мерките по т.нар. Приоритетна ос 3, в съответствие с европейското и националното законодателство. В изпълнение на посочената заповед е изготвен проект на наредбата, който е публикуван през януари на електронната страница на ведомството за обществено обсъждане. Получени са бележки от членове на работната група, социални партньори и организации. В изпълнение на решение на Министерски съвет от 28 февруари 2008 г. проектът е публикуван и на вътрешната електронна страница на МЗХ за съгласуване.

В доклада е отразено, че проектът урежда условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "Разнообразяване към неземеделски дейности" - какви проекти ще бъдат подпомагани, при какви изисквания се предоставя финансовата помощ по наредбата, за какви инвестиции, в какъв размер, при какво парично участие на кандидата, минималния и максималния размер на допустимите разходи и кои лица могат да кандидатстват за подпомагане.

Финасовите параметри на мярката са определени в глава 6 - „Финансов план“ - на ПРСР 2007-2013 г. и е предложено проектът на наредбата да бъде одобрен от министъра на земеделието и храните.

Още: Оправдаха бивш зам.-министър от ГЕРБ за скандал с къща за гости

Спазени изисквания

"В тази връзка петчленният състав на ВАС приема, че при издаване на оспорената Наредба са били спазени изискванията на чл. 77 от АПК и чл. 26, ал. 2 от ЗНА, както и тези на разпоредбата на чл.28 от ЗНА", гласи последното решение.

Наредбата се издава за прилагане на мерките по Приоритетна ос 3 и решението на Европейската комисия за одобряване на ПРСР 2007-2013 г., а докладът на заместник-министъра на земеделието и храните съдържа всички реквизити по чл.28, ал.2 от ЗНА.

Решението по административно дело № 1122/2024 г. на петчленния състав на ВАС е окончателно.

Къщите за гости отдавна се превърнаха в скандал в България, който с времето беше забравен: Санкционираните къщи за гости масово си печелят делата - ето защо.

Още: ОЛАФ иска България да върне 30 млн. евро заради измами с проекти

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес