Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 10 милиона лева струват рекордно заловените 120 кг злато на "Капитан Андреево"

13 септември 2024, 15:19 часа • 1059 прочитания

Приблизително 10 милиона лева струват рекордните над 120 кг злато, които задържаха митничари на "Капитан Андреево" по-рано днес.

Това стана ясно по време на брифинг на представители на Окръжната прокуратура в Хасково, Агенция "Митници", ДАНС, МВР и "Гранична полиция". Иззети са златни кюлчета, накити и слитъци, а шофьорът, който е български гражданин, е задържан и му е повдигнато обвинение, стана ясно още от информацията.

Вчера прокуратурата е привлякла като обвиняем 47-годишен български гражданин за опит да пренесе през границата множество предмети от златни изделия. Предметът на контрабандатата е в особено големи размери. Стойността на златните предмети е над 10 милиона лева. Каналът за контрабанда съществува от няколко месеца, заяви Атанас Илков - министър на вътрешните работи.

Още: Пак събират такси на "златния гьол" на "Капитан Андреево", но без касови бележки

"Най-вероятно благородният метал, който се пренася в Турция се връща по същия канал в Европа вече с готови изделия, които вече се предлагат на европейския пазар", допълни той.

Тайникът, в който са съхранявани златните предмети, е бил изключително добре маскиран в автомобила. Часове е отнело на разследващите да стигнат до него, разясни министърът на вътрешните работи. "Златните кюлчета са с изключително високо съдържание и от различен грамаж. Става въпрос за от предмет на контрабанда, който е бил укрит в автомобил с българска регистрация. Гражданинът е задържан. Предстои да му бъде внесено искане за задържане под стража", заяви окръжният прокурор.

Георги Георгиев - зам.-председател на ДАНС каза, че каналът е в полезрението на органите от няколко месеца. Шофьорът-муле съдейства на институциите в хода на разследването. С него в колата е имало още един мъж с българско и турско гражданство.

Още: Заради хаоса по границите ни: Турция и Гърция търсят коридор, с който да заобикалят България

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес