На ДАНС им дават да носят и друго оръжие освен пистолет

4822
На ДАНС им дават да носят и друго оръжие освен пистолет
Снимка: БГНЕС

Агентите на ДАНС могат да имат и носят по няколко оръжия, става ясно от Инструкция № I-5 за условията и реда за носене на служебно оръжие от служителите на агенцията. Тя е обнародвана в "Държавен вестник" и е подписана от председателя на ДАНС Димитър Георгиев, информира в. "Сега". "Носенето на повече от един брой служебно оръжие се разрешава с утвърдителна резолюция от председателя, зам.-председател или административния секретар на Агенцията върху документ, съдържащ мотивите за необходимостта", пише в инструкцията.

Изрично е указано, че "право да носят служебно оръжие имат само държавните служители, които са преминали първоначален курс на обучение по стрелкова подготовка и инструктаж за боравене с конкретната система стрелково оръжие, която им е зачислена". Веднага след това обаче има и изключение за хората, които са получили предишна подготовка във военно училище или академията на МВР. За тях и тази подготовка е достатъчна.

САЩ се бори с прекомерното разпространение на оръжие чрез държавно изкупуване

Демократи внесоха в Конгреса на САЩ законопроект, който предвижда Министерството на правосъдието да изкупува намиращото се у американск...

Според инструкцията хората, които могат да носят повече от едно оръжие, могат всъщност да носят и пушки-помпи, както и автомати, и картечни пистолети. Такова право имат служители, осъществяващи охраната и пропускателния режим в тъмната част на денонощието или в условията на повишена опасност срещу обекти на агенцията. Инструкцията позволява това и "при други извънредни ситуации, както и при охраната на финансови, материални и технически ресурси на агенцията".

Служителите трябва да носят зачисленото им оръжие незаредено - без патрон в цевта. Забранява се откритото му носене, освен ако това не се налага за изпълнението на конкретно служебно задължение. Инструкцията забранява преотстъпването на оръжие. Единствените изключения са в случаите на неизбежна отбрана и крайна необходимост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com