Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Масово съдиите във Варна не искат да съдят Марешки

25 юли 2023, 08:00 часа • 3674 прочитания

Нито един съдия във Варна не иска да поеме делото срещу лидера на "Воля" Веселин Марешки. Цели 24-ма апелативни съдии от морската ни столица са направили отвод.

Случаят с Марешки

През март 2022 г. Апелативният съд във Варна призна за виновни подсъдимите за изнудване Веселин Марешки и Красимира Колева, като им беше определена мярка за неотклонение "парична гаранция". Втората инстанция постанови двамата да получат съответно 4 и малко над 3,5 години затвор. Те бяха признати за виновни в това, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 година са заплашвали мъж от Варна - бизнесмена Асен Миланов, че ще унищожат заведението му и ще създадат пречки пред бизнеса му, ако не плаща по 10 000 лв. на месец. Проблемът е, че имотът не е бил техен. Миланов вече бил сключил договор за наем с Тони Д., с когото имал договорни отношения. Деянието на Марешки и Колева, според втората инстанция, било придружено с унищожаване и повреждане на имущество, и е нанесло значителни вреди, съобщи съдът. Апелативният съд им определи и глоби: 8000 лв. за Марешки и 6000 лв. за Колева. Двамата трябваше солидарно да заплатят на Миланов, който е граждански ищец по делото, 30 000 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди.

В този скандал се замеси и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който пострада и случилото се беше квалифицирано като "лека телесна повреда" пред съда: До 1 година затвор заплашва Веселин Марешки

Докъде стигнаха нещата с Марешки?

Четирима от подалите отвод съдии са го направили, защото са се занимавали с казуса преди, а останалите 20 се позовават на текста от НПК, че по някаква причина "може да се считат предубедени или заинтересовани пряко или косвено от изхода на делото". Затова Върховният касационен съд (ВКС) избра да прати делото в Бургас, защото там е най-близкият апелативен съд, пише в. "Сега", позовавайки се на определението на съда.

Процесът беше върнат на Апелативния съд във Варна в началото на юни. Тогава върховните съдии прецениха, че втората инстанция не е изпълнила задълженията си за обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото. Не са анализирани всички доказателства, а извършеният анализ е фрагментарен и частично неточен, като не са били обсъдени и противоречията между отделните доказателствени материали, мотивираха се върховните съдии.

ОЩЕ: Върховният касационен съд за втори път отмени присъдата на Марешки

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес