Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лясковец се използва за политическо противопоставяне, смята Сотир Цацаров

20 март 2014, 11:46 часа • 14269 прочитания

Много бързо избягахме от реалните проблеми и отидохме на терена на политическото противопоставяне. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров, коментирайки станалото в петък (14 март) в Лясковец, където 53-годишен мъж застреля полицай и рани други трима.

Когато всичко това се случи, някак си много бързо забравихме, че случилото се е една трагедия. Трагедия за семейството на загиналия и трагедия в общ мащаб за Министерството на вътрешните работи, защото тук не сме на война и не трябва да калкулираме загуби и някак си да броим загуби от едната или другата страна, каза главният прокурор. Тук сме в състояние, при което действието за обезвреждането на престъпник категорично не предполага непременно жертви от страната на хората, които го правят, смята главният прокурор.

Според него много бързо се е забравила трагедията на едно семейство, много бързо се е забравил проблемът, защото такъв съществува – по отношение на тактическото обезпечаване на специалния отряд за борба с тероризма.

"Вместо това отидохме на вариантите да даваме 2 вида коментари. Аз няма да дам оценка, защото не желая да се присъединя нито към хора на едните, нито към хора на другите. Защото за мен хорът на едните за съжаление са хор, където основната тоналност е политическа. Те използват тази трагедия и всички други недостатъци в МВР за политически цели", каза главният прокурор, цитиран от БГНЕС

Според Цацаров втората страна с един куп експерти, всеки от които има някакъв реален и градивен принос за сегашното състояние на МВР и състоянието на системата за сигурност.

"Нямам нищо против телевизионни и други изяви на тези хора, гастролите по телевизионни студия. Но обясняване за трагедия, парализа и тотална неподготвеност в системата на МВР не им прави чест. Не им прави чест, защото те самите са работили в тази система и ако системата в момента е в такова състояние или продуцира една такава операция, която самият главен секретар нарече провал, сигурно и те имат принос", категоричен е Цацаров.

На въпрос дали МВР се държи адекватно в обяснението на случилото се в Лясковец, главният прокурор подчерта: "Не очаквайте от мене да се присъединя нито към единия хор, нито към другия. По причината, че аз съм бил в този отряд и зная много добре какво е нивото на подготовка и какво е нивото на техническа обезпеченост. Имам някакъв поглед върху това как МВР работи и предпочитам, вместо да давам експертни оценки, да осигуря едно качествено разследване. Това разследване ще покаже кой е крив и кой е прав". Цацаров обясни, че планирането и провеждането на операцията е елемент от предмета на доказване.

Случаят "Ситнилски"

Не е вярно, че отстранихме Камен Ситнилски, за да го "овладеем". Не смятайте, че осъществявам настъпление срещу Висшия съдебен съвет, за да го овладея, заяви Цацаров относно Ситнилски.

Заместник-главният прокурор Камен Ситнилски беше уволнен на 13 март 2014 за уронване на престижа на съдебната власт. Решението за освобождаването му беше взето с 16 гласа "за", 5 "против" и трима въздържали се.

Цацаров отхвърли спекулациите, че ВСС е дописал закона и Конституцията, за да го уволни. "Как да го допишем?", попита на свой ред той риторично. По отношение на мнозинството, с което е взето решението и дали то е съобразено с Конституцията, Цацаров заяви, че "това ще го каже съдът, а няма да го кажа аз или вие" журналистите.

"В крайна сметка е ясно, че решението ще бъде предмет на жалба. Възможни са едни или други правни виждания", каза главният прокурор и още веднъж добави: "Това ще го каже съдът".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес