Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Край на сага с братя Домусчиеви: Държавата взима половината от това, което искаше за Български морски флот

21 декември 2022, 21:51 часа • 176770 прочитания

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди решението на Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата (АС при БТПП), с което фирмата-собственик на "Параходство Български морски флот" АД (БМФ) е осъдена да плати малко над 25,3 млн. лв. на държавата. Решението на съда е окончателно.

Собственикът на БМФ е "Кей Джи Маритайм Шипинг" АД. В началото на август 2008 година, когато дружеството финализира покупката на БМФ, 30% от акциите на "Кей Джи Маритайм Шипинг" АД се държаха от "Адванс Пропъртис" – собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Към момента в Търговския регистър е вписано, че има непарична вноска в "Кей Джи Маритайм Шипинг" АД на акционера "Адванс Пропъртис" в размер на 97 791 500 лева, представляваща част от вземане на "Адванс Пропъртис" от "Кей Джи Маритайм Шипинг" АД по договор за паричен заем между двете фирми.

Всъщност, случаят стигна до ВКС, защото държавата търсеше 52,2 млн. лева от "Кей Джи Маритайм Шипинг" АД. Това е неустойка по договора за приватизация на БМФ.

Делото пред Арбитражния съд започна през октомври 2019 г., след като АППК (Агенцията за публичните предприятия и контрол) предяви неустойката и "Кей Джи Маритайм Шипинг" АД отнесе въпроса до съда. Дружеството смята, че не дължи исканите от държавата 52,2 млн. лева, включително с доводи, че уговорената в договора за приватизация неустойка е нищожна, а и при всички случаи е изпълнило далеч повече от това, което агенцията е зачела по договора.

"Лекс" припомня, че с договора за приватизация "Кей Джи Маритайм Шипинг" АД поема за срок от 10 години 13 групи задължения, сред които: запазване на основната дейност и статут на дружеството (запазване предмета на дейност; недопускане на ликвидация и обявяване на дружеството в несъстоятелност; забрана за преобразуване; ограничения за промяна на акционерното участие и за намаляване на държавното участие в капитала на дружеството); задължения за инвестиции в придобиването на кораби; задължения, свързани с трудовоправни и социални въпроси (поддържане на предложената от купувача средносписъчна численост на плавателния състав и повишаване нивото му на заплащане); задължения, свързани с притежаваните от дружеството кораби (поддържане на средногодишно общ тонаж на корабите не по-малък от 1 300 000 DWT, осигуряване не по-малко от 60% от общия тонаж на корабите да плават под българско знаме или под знамето на друга държава – членка на ЕО или на ЕИП; средната възраст на корабите, които плават под българско знаме или под знамето на друга държава – членка на ЕО или на ЕИП, да бъде намалена под 20 години) и т.н.

Основната причина да се стигне до съд между "Кей Джи Маритайм Шипинг" и държавата е защото държавата счита, че не е изпълнено условието на приватизацията да се поддържа средногодишен общ тонаж на корабите на БМФ не по-малък от 1 300 000 DWT за срок от 10 години. "Кей Джи Маритайм Шипинг" твърди, че си е изпълнило задълженията, защото е подменило голяма част от корабите и средната им възраст е станала 10 години, което е важно, тъй като застраховки на плавателни съдове на възраст над 15 години на практика не могат да бъдат сключени.

Делото можеше изобщо да не стигне до съд - припомнете си: "Опита ли вицепремиер да спаси 52 млн. лева на братя Домусчиеви за сметка на държавата?"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес