Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Конституционалист: ВСС легитимно предложи Сарафов за главен прокурор

11 октомври 2024, 08:11 часа • 489 прочитания

Висшият съдебен съвет (ВСС) може да предложи кандидат за главен прокурор и направи съвсем легитимна и законоустановена процедура. Това заяви преподавателят по конституционно право Орлин Колев пред bTV за кандидатурата на Борислав Сарафов за нов главен прокурор.

Още: ПП-ДБ дава на КС номинацията на Борислав Сарафов за главен прокурор

Как ще се развие процедурата по избор на нов главен прокурор?

Той добави, че е в правомощията на ВСС да произведе или да не произведе процедурата за избор на нов главен прокурор. Дори и да се сезира Конституционния съд няма гаранция, че ще бъде допуснато искането за произнасяне номинацията за нов главен прокурор на Борислав Сарафов.

Орлин Колев смята, че при всяка промяна във ВСС процедурата по избор на нов главен прокурор трябва да започне отначало.

Според него дори и президентът Румен Радев да върне процедурата по избор на нов главен прокурор, Сарафов отново ще бъде преизбран от Висшия съдебен съвет и тогава държавният глава е длъжен да издаде указ.

Още: Сарафов обещава неутралност и справедливост, имал решения на всички проблеми в прокуратурата

Арестът на Джейхан Ибрямов - законен ли е?

За оставянето и на втора инстанция в ареста на кандидата за народен представител от Алианс за права и свободи Джейхан Ибрямов, Колева коментира, че това е първият случай, в който законодателството е изправено пред заварено извършено престъпление. Орлин Колев няма информация дали са използвани специални разузнавателни средства срещу кандидат за народен представител, тъй като е забранено от закона, но е позволено да се използват СРС-та за човека, който си говори с кандидата за депутат.

Още: Джейхан Ибрямов остава в ареста (ВИДЕО)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес