Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хиляди българи са взели по 2000 паунда по схемата за измами от Великобритания

04 юни 2024, 13:48 часа
Реклама

Няколко хиляди души са взимали по около 2000 паунда по схемата за измами със социални помощи от Великобритания. Това разкри служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Реклама

ОЩЕ: Българи са обвинени за най-голямата кражба на социални помощи във Великобритания

Министър Стоянов каза, че става дума за голяма престъпна група, която е строго организирана и добре запозната със законодателството във Великобритания. Той посочи, че разследването продължава в момента и с други държави.

"Още преди около три години се получи оперативна информация от тези служители. Нашите служители успяха да я проверят, да я потвърдят и да докладват материалите в прокуратурата, да се образува производство и малко по-късно да уведомят колегите от Великобритания", коментира Калин Стоянов. Той добави, че е служителите ще бъдат наградени с най-високото отличие в МВР.

Във вестник „Таймс“ излезе статия, в която се посочва, че инспектор Васил Панайотов и екипът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) в Сливен, начело с главен инспектор Слав Добрев са разкрили мащабната схема за измами със социални помощи във Великобритания, надхвърляща 53 милиона паунда.

Припомняме, че по случая във Великобритания вече има осъдени петима българи, членове на организираната престъпна група. Те са осъдени от британски съд на общо 25 години и 5 месеца лишаване от свобода. Подсъдимите по случая са Гюнеш Али, Галина Николова, Стоян Стоянов, Цветка Тодорова и Патриция Панева. ОЩЕ: Ето какви присъди получиха българите, откраднали 54 млн. паунда от социални помощи

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес