Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гайтански и Доган, Доган и Гайтански: По следите могат да вървят само държавни органи

08 август 2024, 13:01 часа • 4770 прочитания

Разразилата се това лято битка на всички фронтове между Ахмед Доган и Делян Пеевски безспорно фокусира общественото внимание. Основният въпрос, както при всеки подобен сблъсък, е следният – кой ще победи?

Извън публичните изявления и действия, най-важният елемент от въпроса за победата е кой с какви ресурси разполага. С други думи, кой на какво може да разчита и кои са му съюзниците - както и кой каква уличаваща информация може да извади на показ за другия.

КОЙ е Червената шапчица и КОЙ е Вълка?

СНИМКА: Румен Гайтански-Юнг

Вчера, 7 август, стана ясно, че Българската банка за развитие (ББР) е успяла да възстанови нищожна част от дадения рекорден заем на фирма "Роудуей Кънстракшън"- той беше отпуснат по времето, когато Стоян Мавродиев беше начело на ББР (в активния линк върху името на Мавродиев можете да си припомните кой е той и свързаните с него скандали). Компанията стана известна, защото е представлявана от Иван Георгиев – адвокат на Румен Гайтански-Юнг. Георгиев е и част от съвета на директорите на "Роудуей Кънстракшън", където са още Наско Богданов и Боряна Ковачка: Край: ББР успя да върне само 5 от 150-те млн. лв. заем за фирма на Гайтански

Интересен факт е, че Богданов е представител и на дружеството "Кристална вода" АД, а също и част от съвета на директорите му - това показа проверка на Actualno.com в Търговския регистър. Всичко това е важно предвид изпратен до редица медии имейл (включително българските редакции на AP, Bloomberg, Euronews), в който се твърди, че Румен Гайтански-Юнг е държал дългове на ТЕЦ Варна минимум през 2021 година. Както е добре известно, собственик на ТЕЦ Варна е фирма "Сигда Инвестмънт", в която директори са Ахмед Доган и Данаил Папазов, транспортен министър в правителството на Пламен Орешарски.

В подкрепа на твърдението авторите, които се представят за "служители на Българската банка за развитие", са приложени и документи. Става въпрос за договори за продажба на акции, за парични заеми и съобщение за цесия, сключени между юридически лица. Actualno.com не успя да потвърди нито един от тези документи чрез публично достъпни източници и данните в тях, дори косвено. Договорите за парични заеми в случаи, в които става въпрос за юридически лица, се вписват в годишните финансови отчети, но няма законово задължение това да се прави когато заемът е взет и върнат в рамките на съответната финансова година (тогава парите минават през касова наличност) – това заяви експерт по счетоводство пред Actualno.com. Ако пък физическо лице е дало заем на юридическо (или с цесия задължението на юридическото лице е отишло в ръцете на физическо лице), това се отчита в годишната декларация за доходите на физическите лица - а само физически лица, заемащи публични длъжности, са задължени да показват тези декларации. Що се отнася до цесиите, информация може да има в Централния кредитен регистър (ЦКР), но за да бъде получен достъп, в общия случай е необходима да си заинтересована страна в юридически смисъл, коментира специалист по финансово право пред Actualno.com.

Още: Прекратиха ловната концесия на Вълка край яз. Искър

Истина или не?

Ако документите в сигнала на "служителите на ББР" са истински, тогава излиза, че през 2021 година "Кристална вода" е погасила банково задължение на ТЕЦ Варна и съответно ТЕЦ-ът трябва да върне парите на "Кристална вода" - сключен е договор за това. Става въпрос за милиони в двуцифрено измерение - има и документ с втори договор, според който "Кристална вода" отпуска още няколко милиона на ТЕЦ Варна. Тези два договора за дълговете на ТЕЦ-а обаче били цедирани и Румен Гайтански е станал човекът, на когото ТЕЦ-ът трябва да върне милионите - поне според приложените в анонимния сигнал документи.

Отворен е въпросът – ако всичко гореописано е вярно, има ли пари от заема, взет от "Роудуей Кънстракшън" от ББР, които са използвани за даване на заеми с ТЕЦ Варна? Анонимното твърдение за такова нещо, направено в съобщението с документите, може да бъде проверено единствено от оторизирани държавни органи, които имат право на достъп до информация, която е недостъпна за медии и обикновени граждани, включително трансфери по банкови сметки.

Още: Държавата не плаща на ТЕЦ-а на Доган: Повторно уточнение 3 месеца по-късно

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес