Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До 20 години затвор за шофьора на камиона от катастрофата край Лесово

10 октомври 2020, 17:38 часа • 4465 прочитания

От 5 до 20 години затвор грозят шофьора на украинския тир, ако бъде признат за виновен за вчерашната катастрофа на 7 километра от ГКПП "Лесово". В кървавия инцидент загинаха трима души, а други 16 бяха ранени, двама от които тежко. Те бяха превозени вчера с военния самолет "Спартан" до "Пирогов", където са на интензивно лечение. 

Бусът с пътници от Сливен, Ямбол и Карнобат бил тръгнал за пазар в Одрин. Молдовецът, управлявал тира, вече е с повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице на пътя.

Случаят е квалифициран като особено тежък, съобщава за "24 часа" наблюдаващият прокурор от Окръжна прокуратура Ямбол Милен Божидаров. Установено е, че тирът е бил паркиран в пътната лента без никакво обозначение за това, явявайки се като преграда за останалите участници в движението. Все още се изясняват причините, но задържаният отказвал да съдейства на разследващите. В първите минути след катастрофата казал, че бил последният на дълга опашка от автомобили, чакащи да преминат границата ни към Турция. Изяснено е обаче, че към момента на катастрофата – 5,35 ч. , там вече не е имало опашка. Нещо повече – тирът е останал на пътя с часове, а не с минути, като е бил заобикалян от няколко превозни средства – други тирове и леки автомобил, разкриха разследващи. Те допускат съвина за тежката катастрофа да има и шофьорът на пътническия бус, който загина на място. Не е изключено той да е шофирал със скорост, несъобразена с пътните условия.

На мястото на произшествието има спирачен път, но той не е достатъчен за избягване на удара, което говори, че водачът на буса е видял спрелия тир в последния момент, след което се е врязал в него, коментират разследващи. Засега молдовският шофьор остава зад решетките за 72 часа с прокурорско постановление. На 13 октомври държавното обвинение ще внесе в съда искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение – постоянен арест.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес