Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Арестуваните за убийството на Надежда Куцкова остават в ареста

07 февруари 2014, 18:21 часа • 31068 прочитания

Софийски градски съд остави за постоянно в ареста Станислав Маламов и Велик Корчев. Двамата бяха задържани за убийството Надежда Куцкова - свекървата на съдия Нели Куцкова, предаде БГНЕС.

Съдът прецени, че има опасност двамата да се укрият и да извършват друго престъпление.

Съдът прие доказателствата и даде ход на делото, а обвинението поиска най-тежката мярка за неотклонение – задържане под стража. Мотивът бе, че двамата обвиняеми са извършили престъпление по чл. 199 ал. 2 от НК, а затова законът предвижда лишаване от свобода между 15 и 20 г., или доживотен затвор без замяна.

Прокурорите по делото приложиха протоколите от огледа и претърсването на местопрестъплението, както и протоколите от разпитите. Сред огледаните и описани вещи са сгъваемият нож и цигарите, които единият от обвиняемите е забравил в дома на Надежда Куцкова. Извършен е и допълнителен оглед и аутопсия на тялото.

В обясненията, които двамата обвиняеми са дали доброволно, заявяват, че са посещавали и наблюдавали адреса, за да извършат обир. Обвиняемите са разказали, че Велик Корчев е осигурил достъп на Станислав Маламов, тъй като в сградата, в която е живяла жертвата, живее и Катрин Мирчева – майка на сина на Велик Корчев. Това от своя страна е улеснило достъпа на двамата обвиняеми.

В показанията си Станислав Маламов е обяснил, че е позвънил на вратата на Надежда Куцкова. След като тя му отворила, той я блъснал и отворил вратата на Велик Корчев, а докато Велик Корчев в ровел и подготвял вещите, които трябва да изнесат, Станислав Маламов е държал жертвата за носа и устата. Това е продължило достатъчно дълго време, за да доведе до смъртта на Куцкова. И двамата обвиняеми казаха пред съда, че осъзнават грешката си и ще понесат наказанието, което заслужават.

Защитата на свой ред поиска да не бъде налагана най-тежката мярка за неотклонение на обвиняемите. Мотивите на служебните адвокати бяха, че Станислав Маламов е оказал пълно съдействие, както и че обвиняемият изказва съжаление за стореното и е с ясното съзнание, че не е искал да убива Надежда Куцкова. Защитникът на Велик Корчев подчерта, че той има син на година и осем месеца, за когото трябва да се грижи.

Убийството на 85-годишната жена стана на 31 декември в дома на жертвата в столичния квартал "Овча купел". Мъжете са я ударили няколко пъти. Вследствие на побоя жената умира на място. Апашите са преобърнали къщата и след като задигат част от вещите в жилището, побягват. Грабежът става в момент, в който жената се връща в жилището си, за да вземе нещо, след като преди това се е качила в апартамента на съдия Куцкова.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес