Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Арестуваха лидера на движение "Русофили"

08 юли 2024, 15:24 часа • 10626 прочитания

Председателят на Национално движение "Русофили" в Пловдив Златомир Дьовленски е арестуван от ДАНС тази сутрин.

"Арестът е бил извършен по брутален начин с разбиване на врата на жилището му в кв. Коматево в 5:30 часа тази сутрин", това разказа пред БНР депутатът от "БСП за България" Иван Петков, като се позова на разказ на майката на Дьовленски.

По-късно през деня арестуваният бил доведен от служители на ДАНС в централата на БСП в Пловдив, където Дьовленски има офис в качеството си на председател на Национално движение "Русофили". Още: Николай Малинов, Сергей Лавров и Стивън Сегал основават Интернационал на русофилите (СНИМКИ)

"Там в негово присъствие са правени проверки, но не е ясно дали са иззети документи или други неща", каза Иван Петков. Той не е успял да разговаря със задържания, само бил информиран, че той ще бъде отведен в ареста на ул. "Петко Д. Петков" в Пловдив.

Обвинението

"Единствено разбрах, че на Златомир Дьовленски е повдигнато обвинение от Окръжната прокуратура в Пловдив, но отказаха да ми съобщят за какво е обвинението", уточни пловдивският депутат от БСП.

В момента адвокат от София пътува към Пловдив, за да поеме защитата на Дьовленски и тогава ще има повече яснота по случая, коментира Иван Петков. Още: Николай Малинов за "Магнитски": Ще търся правна експертиза в Русия

33-годишният Златомир Дьовленски е младши експерт в отдел "Координация и проекти" на община "Родопи". Той също така е докторант в ПУ "Паисий Хилендарски" и аспирант в Астраханския държавен университет в Русия.

Дьовленски беше кандидат за депутат от БСП за България през април 2021 г.

Арестите на русофили

Toва е втора акция на контраразузнаването насочена към движение "Русофили", след като лидерът на движението Николай Малинов е подсъдим за шпионаж в полза на Русия. Той бе задържан през септември 2019 година, но делото срещу него все още е доникъде.

През ноември 2019 г. Малинов получи държавна награда от Владимир Путин. Тогава той, въпреки обвинението си в шпионаж, замина за Москва след разрешение на съдия Андон Миталов. Самият Миталов получи забрана за влизане в САЩ заради корупция. Още: Николай Малинов: Щом срещу мен лае Министерството на финансите на САЩ, съм поласкан

На 10 февруари 2023 година пък Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ (OFAC) наложи санкции по глобалния закон "Магнитски" на Малинов "широко участие в корупционна дейност в България".

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес