Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Антикорупционната комисия свърза рекордния заем от ББР за Гайтански с дълговете на ТЕЦ-а на Доган

09 август 2024, 15:00 часа • 25615 прочитания

Комисията за противодействие на корупцията (КПК) се активизира по темата с неизплатения рекорден заем в размер на 148,5 млн. лв., отпуснат през 2019 г. от Българската банка за развитие (ББР) на фирмата „Роудуей кънстракшън“, свързана с Румен Гайтански - Вълка.

Това се случи, след като стана ясно, че ББР си е върнала нищожна част от сумата по кредита и ден след като до редакциите на редица медии, включително Actualno.com, постъпи имейл с информация как Румен Гайтански-Юнг е държал дългове на ТЕЦ "Варна" минимум през 2021 година. Собственик на ТЕЦ-а е фирма "Сигда Инвестмънт", в която директори са почетният председател на ДПС Ахмед Доган и Данаил Папазов, транспортен министър в правителството на Пламен Орешарски.

Още: Гайтански и Доган, Доган и Гайтански: По следите могат да вървят само държавни органи

Данните за това, че фирма, свързана с Гайтански, е плащала дългове на ТЕЦ "Варна", не бяха потвърдени. Сега КПК прави връзката и хвърля повече светлина върху това къде може да са отишли парите от кредита, отпуснат от ББР.

Припомняме, че днес от ПП-ДБ събраха подписи за отстраняване на шефа на Антикорупционната комисия Антон Славчев, като го свързаха с името на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски: "Антон Славчев е кадър на Пеевски": ПП-ДБ събраха подписи за свалянето на шефа на КПКОНПИ (ВИДЕО).

КПК за заема към Вълка - нарушения на ББР

Днес, 9 август, Комисията за противодействие на корупцията (КПК) съобщи, че "обект на разследване са данни за допуснати от длъжностни лица от ББР безстопанственост и присвоявания във връзка с договор, сключен на 17.06.2019 г., с който от банката на „Роудуей кънстракшън“ е предоставен кредит в размер на 148.5 млн. лв., за чието обезпечение е представен сключен договор за доставка на инертни материали от „Пътстройинженеринг“ АД. Основен акционер в последното дружество е „Био майнинг“ АД. В хода на разследването са установени данни, че и трите търговски дружества в действителност се управляват от българския гражданин Р.Г.", гласи съобщението, като тук името очевидно е Румен Гайтански.

Още: Държавата не плаща на ТЕЦ-а на Доган: Повторно уточнение 3 месеца по-късно

Припомняме, че малката строителна фирма „Пътстройинженеринг“ трябваше да бъде придобита от „Роудуей кънстракшън“ – именно затова ББР са отпуснали заема. Продавач беше известната в публичното пространство „Био майнинг“, свързана с Гайтански. „Био майнинг“ имаше 15-годишна концесия с Югозападното държавно предприятие, която наскоро изненадващо беше прекратена заради "неизпълнени задължения на фирмата". С този договор се появи резиденцията на Гайтански – хотелския комплекс в Държавно ловно стопанство „Искър“. През юли съдът спря събарянето му.

КПК е установила, че договорът, послужил за обезпечение на предоставения от ББР на „Роудуей кънстракшън“ кредит, е прекратен седмица след подписването му през 2018 г.

Снимка: Румен Гайтански

Връзката между Гайтански и Доган според Антикорупционната комисия

"В хода на разследването Комисията за противодействие на корупцията е анализирала множество договори между посочените дружества, за да установи разходването на получения от ББР кредит. Налице са данни, че „Кристална вода“ АД получава със заем от „Био майнинг“ АД значителни финансови средства. Установени са данни, че българският гражданин Р.Г. е свързан и с управлението на „Кристална вода“ АД", гласи съобщението на КПК.

Именно дружеството "Кристална вода" се появи в мейла със схемата от 8 август. Проверка на Actualno.com показа, че част от съвета на директорите му е Наско Богданов. Същият е и в борда на "Роудуей кънстракшън".

"От анализа на събраната документация се установява, че „Кристална вода“ АД се явява обезпечител по договор за кредит между „Търговска банка Д“ и ТЕЦ „Варна“ АД от 2019 г.", казват от КПК.

"Установено е, че „Кристална вода“ АД погасява задълженията на ТЕЦ „Варна“ АД към „Търговска банка Д“. Налице са данни, че времевият период, в който това е направено, съвпада с предоставянето на заем в размер на 30 млн. лв. от дружеството „Био майнинг“ АД на „Кристална вода“ АД", гласи информацията на Антикорупционната комисия.

Схема, получена по мейл в редакцията на Actualno.com на 8 август, показваше същата зависимост - сега тя е потвърдена от първа официална институция.

Още: "Булгаргаз" е разсрочил дълга за милиони на ТЕЦ-а на Доган

КПК: Продажбата на "Пътстройинженеринг" е ощетила държавата

Обект на разследване от КПК е и осъществената през юли 2024 г. продажба на свързаната с Гайтански „Пътстройинженеринг“ АД на регистрирано в гр. Кърджали търговско дружество. Става въпрос за „Ариете капитал“, която се съгласи да купи на търг за малко над 5 милиона лева строителната фирма - така ББР получи много малка част от търсените от рекордния заем пари.

"От събраните към момента документи и тяхното задълбочено изследване, налице е обосновано предположение за това, че се касае за извършени закононарушения, които са довели до значително ощетяване на ББР, съответно финансовия интерес на държавата", казват от Антикорупционната комисия.

Действията по разследването на КПК имат за цел да се установи цялостния процес от отпускането от ББР на кредита до неговото усвояване от съответните крайни бенефициенти, с оглед на наличието на данни за представена пред банката фиктивна обезпеченост на отпуснатия заем. Проверяват се и неправомерни действия на длъжностни лица - служители на ББР. "Предстои да се проведат множество действия по разследването, в т.ч. събиране на доказателства. След приключване на действията на КПК резултатите от разследването ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура", обявиха от Антикорупционната комисия.

Още: Борисов и Пеевски: Гърнето и похлупакът май вече са всеки по пътя си

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес