Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Адвокатът на Филип Златанов се опасява за живота и безопасността си

06 януари 2015, 08:04 часа • 13262 прочитания

Конспирация или не – Ирен Савова, адвокатът на осъдения на втора инстанция на 3 години и половина затвор бивш председател на КПУКИ Филип Златанов, се опасява, че някой се опитва да я сплаши по най-брутален начин.

На 9 декември миналата година адвокат Савова получава странни обаждания, а баща ѝ бива блъснат от автомобил и е убит, докато кара велосипед на Околовръстното при Ихтиман. Юристът вече се движи с охрана.

Няма разследване на смъртта на баща ми, заяви категорично Савова пред Нова телевизия. Тя разказа, че рано сутринта на 9 декември я е търсил заместник-началникът на РПУ в Божурище. Той се държеше фамилиарно с мен и поиска да стана адвокат на един от задържаните в управлението му. Мотивът за искането му беше, че лично му се обадил посланикът на Словения, защото арестантът бил чужд гражданин, а посланикът ме бил гледал по телевизията. Настоятелността му беше подозрителна и той искаше обезателно аз да дойда в Божурище, уточни адвокатът.

След като стана ясно, че в момента не мога да отида, веднага „полицаят” започна да търси вариант да дойда лично. В крайна сметка се уговорихме за 17:00 часа на 9 декември, а междувременно започнахме проверка. Оказа се, че първо няма човек с името, с което ми се представи „началникът”. Отделно в Божурище всъщност няма РПУ, а само участък. Започнахме да звъним на телефона на „началника”, но той беше изключен. В 18:30 получих новината за инцидента с баща ми, разказа Савова.

Два часа сме чакали следствен екип, мястото на инцидента дори не беше заградено и обезопасено както трябва. Валеше дъжд, времето беше много лошо, а до баща ми имаше стъкло от фар на автомобил – доказателство, което не беше иззето по правилата, категорична беше Савова. На 11-ти декември погребахме баща ми и един месец няма отговор от следствието какво се случва – дори проверка на телефона, от който ми звъняха, продължи тя. Възможно е да няма връзка, да има връзка, но досъдебното производство трябва да каже, а като не се работи по тези сигнали, как ще се разбере, попита риторично юристът.

Савова показа и особеното мнение на един от съдиите по случая на Златанов. В него пише, че между страница 11 и 14 в тефтерчето на бившия шеф на КПУКИ има празноти, липсващи страници. Има и страници на чужд език според експертизата, твърди Савова. Язвата в съдебната система е досъдебното производство, подчерта адвокатът на Златанов.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес