Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Адвокат за смъртта на шампиона по борба: Видях нещо много страшно

03 януари 2024, 10:28 часа
Реклама

"Ние видяхме един запис. Това, което видях и като човек, и като юрист е нещо много страшно". Това каза по Радио Стара Загора адвокат Станимир Ченалов, експерт по дела за полицейско насилие и бивш прокурор. Поводът - случая от 30 декември вечерта, когато 58-годишният Пламен Пенев почина след гонка с полицията. Ченалов допусна "полицейската работа е изключително напрегната и е въпрос на здрава психика да се реагира по определен начин". Ето какво каза той за разпространените в социалните мрежи и в телевизиите, а по-късно свалени, записи от инцидента:

Още: Прокуратурата: Мъжът от Стара Загора може да е починал след задушаване

"Истината е, че ние видяхме един запис. И за мен това, което видях, пак казвам, и като човек, и като юрист, е нещо много страшно. Защото, да не го пресъздавам, и счупването на стъклото, насочването на оръжие, скупчването на полицаи, изваждането на човек... Не мога да кажа дали са могли да го възприемат, дали е бил жив, или не, защо точно са го направили. Това е вече нещо, на което самите полицейски служители трябва да дадат отговор при извършената проверка."

Още: Журналист очаква да има наказани за смъртта на шампиона по борба в Стара Загора

От гледна точка на правото предстои много работа – какво точно се е случило и доколко са били правомерни действията на МВР, защото гражданите трябва да имат доверие в тази институция, която е призвана да ги пази и защитава, смята адвокатът. Според него истината ще бъде установена. 

 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес