Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Звездното небе на март: астрономическа прогноза

03 март 2022, 08:55 часа • 10464 прочитания
Реклама

Март не е най-богатият месец за астрономически събития, но в календара има няколко значими дати. Всяка втора неделя на март (13 март тази година) е Международен ден на планетарията (International Day of Planetaria). Целта му е да запознае с дейността на планетариумите и да популяризира астрономическите знания. За първи път е проведен през 1990 г. по инициатива на италиански астрономи.

Преди 50 години, на 3 март, станцията „Пионер 10“ е изстреляна към Юпитер, а на 10 март 1977 г., преди 45 години, са открити първите девет пръстена на Уран.

На 20 март в 17:33 часа българско време пролетта официално ще влезе във владение в Северното полукълбо. Движейки се по еклиптиката, Слънцето в този момент ще пресече небесния екватор и ще се премести от Южното полукълбо в Северното. От този момент тук ще дойде астрономическата пролет, а в Южното полукълбо ще настъпи есента. Денят ще се увеличи, а нощта ще намалее. Продължителността на деня ще нараства бързо през месеца: от 10 часа 45 минути до 13 часа 04 минути.

Март е най-доброто време за наблюдение на Венера. През целия месец веднага след залез слънце в западната част на небето можете да се възхищавате на ярката Вечерница. Движи се в същата посока като Слънцето през съзвездието Стрелец, като на 6 март преминава в съзвездието Козирог. Планетата се наблюдава на югоизток в сутрешното небе, отделяйки на запад от Слънцето до 46,5 градуса при максимална елонгация на 20 март. Видимият диаметър на Венера намалява от 32” на 22”, а фазата се увеличава от 0,38 на 0,55. С телескоп можете да видите ярък сърп без детайли, преминаващ в полудиск, а след това – в овал, съобщава Московският планетариум.

Вечер в югозападната част на небето се виждат зимни съзвездия, които постепенно клонят към хоризонта, отстъпвайки място на пролетните. Голямата мечка се намира близо до зенита, седемте ѝ ярки звезди се различават много добре, а хората с добро зрение ще видят до Мизар още една звезда – Алкор.

На юг близо до Голямата мечка се намира съзвездието Лъв с ярката звезда Регул. Змиеносец се издига на изток, над него е съзвездието Херкулес, а над него е разпознаваемият астеризъм Драконова глава. Това е неправилен четириъгълник, състоящ се от звездите β (Растабан), γ (Етамин), ν и ξ Драконис. Лира изгрява в североизточната част на небето, Лебед – близо до хоризонта, Орион залязва на запад, а над него са Колар и Близнаци.

А вече през април чакаме първия пролетен звездопад – метеорния поток Лириди.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес