Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Земята съвсем скоро ще си има втора Луна

22 септември 2024, 18:58 часа • 928 прочитания

Планетата Земя съвсем скоро ще си има нова "мини Луна", но тя няма да се задържи дълго около нас. Новооткрит астероид, кръстен 2024 PT5, временно ще бъде прихванат от гравитацията на Земята. Това ще се случи на 29 септември и ще продължи до 25 ноември, а според астрономите  космическият камък ще се върне в хелиоцентрична орбита бързо.

Каква е тази "мини Луна"?

За първи път астрономите засичат астероида на 7 август от обсерватория на НАСА в Южна Африка. Смята се, че размерът му е около 11 метра в диаметър, но е необходимо да се направят още наблюдения, за да се потвърди окончателно, съобщава CNN. Така че засега специалистите смятат, че размерите му може да варират от 5 до 42 метра в диаметър, като е напълно възможно да е по-голям от метеорита, който през 2013 г. навлезе в земната атмосфера край Челябинск, Русия, експлодирайки във въздуха. Тогава стана ясно, че експлозията е освободила от 20 до 30 пъти повече енергия, отколкото атомната бомба над Хирошима.

Още: Милионерите астронавти се подготвят за кацане на Земята (ВИДЕО)

Астрономите успокояват, че няма опасност 2024 PT5 да падне на Земята сега или в следващите няколко десетилетия. Смята се, че астероидът може да се върне и отново да поеме ролята на "мини Луна" отново през 2055 г., както и през 2084 г.

Още: Изследователи откриха повече от 1000 нови обекта в Слънчевата система

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес