Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Земята "изтърва" втората си луна

04 октомври 2024, 08:45 часа • 995 прочитания

 

Както Actualno.com вече ви уведоми, Земята трябваше да получи втора луна. Но 2024 PT5 ще остане далечен спътник на нашата планета за няколко месеца, съобщава НАСА.

Малкият близък до Земята астероид 2024 PT5 е наблюдаван за първи път на 7 август 2024 г. от телескопа Sutherland в Южна Африка на Системата за последно предупреждение за земен удар на Хавайския университет (ATLAS), която се финансира от НАСА. Предполага се, че астероидът е широк около 10 метра, но той не представлява опасност за Земята.

Тъй като 2025 PT5 има подобно движение на Земята около Слънцето, астероидът ще остане като далечен спътник на нашата планета за няколко месеца на разстояние около девет пъти по-далеч от Земята, отколкото Луната. През това време обектът никога няма да бъде заловен от земната гравитация. Така че, макар да не е съвсем минилуна, 2024 PT5 е интересен обект и НАСА планира да го проследи с планетарен радар.

Луната бавно се отдалечава от Земята. За 2,5 милиарда години е "изминала" 60 000 километра

Това ще стане по време на следващото му близко преминаване покрай нашата планета през януари 2025 г., когато той ще бъде пет пъти по-далеч от Земята, отколкото Луната. След това астероидът ще напусне околностите на Земята, докато продължава своята орбита около Слънцето.

Смяташе се, че 2024 PT5 е част от астероидния пояс Арджуна – група от космически скали, които следват орбити, подобни на земната, на около 150 милиона километра от Слънцето. Но като се има предвид сходството между движението на 2024 PT5 и това на нашата планета, учени от Центъра на НАСА за изследване на обекти в близост до Земята (CNEOS) подозират, че обектът може да бъде голямо парче скала, изхвърлено от повърхността на Луната след сблъсък с астероид преди много време.

Части от космически ракети също могат да бъдат намерени в подобни земни орбити, но след анализ на движението на този обект е установено, че 2024 PT5 е по-вероятно с естествен произход.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес