Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съвсем случайно: Марсоходът Curiosity направи голямо научно откритие (СНИМКИ)

23 юли 2024, 17:18 часа • 2729 прочитания

Марсоходът Curiosity („Кюриосити“) на НАСА се натъкна на необикновена находка на Марс - кристали чиста сяра. Откритието е направено, когато еднотонният апарат случайно разчупва скала, разкривайки жълтеникаво-зелени серни кристали, които никога досега не са били виждани на Червената планета.

Голям късмет

„Мисля, че това е най-странната находка от цялата мисия и най-неочакваната“, казва Ашуин Васавада - учен по проекта Curiosity в една от лабораториите на НАСА в Пасадена, Калифорния. „Трябва да кажа, че тук е намесен и голям късмет. Не във всяка скала има нещо интересно", добавя той, цитиран от The Economic Times на 20 юли.

Още: НАСА откри скъпоценни камъни на Марс

"Кюриосити" изследва канала Гедиз Валис - забележителна геоложка особеност на планината Шарп. Този канал, който явно е бил оформен преди 3 милиарда години от комбинация от течаща вода и отломки, е централна точка в мисията на марсохода. Екипът е наблюдавал белите скали от разстояние и е насочил „Кюриосити“ да заснеме подробни изображения.

На 30 май екипът е открил натрошена скала в следите на колелата на марсохода. При по-внимателно разглеждане са били намерени серни кристали, описани от Васавада като „умопомрачителни“. Тази находка бележи първия път, когато на Марс е открита чиста сяра.

Преди това „Кюриосити“ е идентифицирал там сулфати - соли, съдържащи сяра. Тези сулфати обикновено се образуват при изпаряване на вода. Наличието на чиста сяра обаче е безпрецедентно.

Това откритие напомня за една значителна находка, направена от марсохода Spirit ("Спирит") на НАСА, който работеше от 2004 до 2011 г. Той откри почти чист силициев диоксид, което предполага наличието на горещи извори или парни отвори на Марс. Това откритие допринесе за повече вникване в древната история на планетата и вдъхнови по-нататъшни изследвания, включително настоящата мисия на Curiosity.

Още: Нови изследвания: Марс е била гореща планета с вода

Анализ и последици

Новооткритите серни скали първоначално са били забелязани в плоска област с много бели камъни. Първо екипът смята, че тези камъни са отломки, пренесени от по-високо разположена планина. Откриването на серните скали обаче води до заключението, че скалите вероятно са се образували на място, а не са били пренесени.

„Чистата сяра се образува само при определени условия на Земята - например при вулканични процеси или в горещи или студени извори“, обяснява Васавада.

Още: Нови данни дават надежда, че на Марс може да има живот

Мисията на Curiosity

След кацането си на 5 август 2012 г. „Кюриосити“ се изкачва по планината Шарп в кратера Гейл, като изследва нейните пластове и разкрива различни аспекти от историята на Марс.

Проучването на канала Гедиз Валис от страна на Curiosity разкри доказателства за силни водни потоци и свлачища. Отломките от тези процеси са допринесли за формирането на сегашния ландшафт. Анализите на голяма скала от канала, наречена „Мамутските езера“, показаха изобилие от минерали, което дава допълнителна представа за геоложката история на Марс.

Въпреки механичните проблеми и износването през годините, „Кюриосити“ остава в добро състояние. Марсоходът ще продължи да изследва планината Шарп, търсейки нови геоложки характеристики и допълнителни изненади.

Още: Какво видя Curiosity за пет години на Марс (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес