Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рекордно слънчево изригване заплашва Земята със силна магнитна буря (ВИДЕО)

16 септември 2024, 09:56 часа • 3530 прочитания

През изминалите дни учените са наблюдавали изригване на Слънцето от най-висока степен Х. Нейните последици ще се усетят в близките ни, като се очаква много силна магнитна буря

Изригването

На 14 септември на Слънцето е наблюдавано мощно изригване със сила Х4.5. Според астрономите това е петото по сила слънчево изригване за последните седем години

Още: Мощни слънчеви изригвания може да нарушат полетите и радиокомуникациите (ВИДЕО)

Мястото

Изригването е установено в източния край на Слънцето в активна област с номер 3825, която е била обърната към Земята. Учените отбелязват, че изригването е било напълно неочаквано.

Прогнозата

Първоначално специалистите отбелязали, че събитието е малко вероятно да се усети на Земята и изхвърлянето на плазма ще мине покрай Земята. Но на следващия ден експертите установяват, че "при такива параметри на облака може да се случи всичко" и допълват, че съществува вероятност за една от най-силните магнитни бури през годината.

Още: Слънчевите изригвания може изобщо да не са изригвания, а много дълъг процес

Неспокойното Слънце

В същото време Слънцето продължава да ни "радва" с нови изригвания. На 15 септември уредите са регистрирали пет нови изригвания. Те не са толкова силни и не представляват заплаха. 

Още: Свръхмощно слънчево изригване направи възможно датирането на древно селище

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес