Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първият близък план на Нептун е последният портрет на планетата от „Вояджър 2“

03 септември 2024, 07:50 часа • 3689 прочитания

„Вояджър 2“ – най-продължителната мисия на НАСА, изследва Нептун по време на историческа среща на 25 август 1989 г., изпращайки на човечеството първите снимки на планетата отблизо.

На тази снимка, както и на други ранни изображения от апарата Нептун изглежда лазурносин, което оформя възприятието на обществото за планетата в продължение на десетилетия. Едва наскоро учените откриха, че истинският цвят на Нептун е много по-светло синьо-зелен.

Дни по 16 часа, сезони по 40 години: учени разказаха за характеристиките на Нептун

Оригиналните изображения на „Вояджър 2“ са направени в фалшиви цветове с помощта на филтри, стандартна практика в астрономията. Според учените атмосферата на Нептун е доминирана от водород и хелий, но метанът ѝ придава син цвят, като поглъща червената светлина. Филтрите карат метана да изглежда тъмносин на това изображение, но също така създава полупрозрачна мъгла по цялата планета. Яркочервеното сияние около Нептун се дължи на мъглата, разсейваща слънчевата светлина на голяма надморска височина, пише Live Science.

„Вояджър 2“ прави тези снимки почти точно 12 години след изстрелването си от Земята. След като посещава Юпитер през 1979 г., Сатурн през 1981 г. и Уран през 1985 г., „Вояджър 2“ се приближава до Нептун на 25 август 1989 г. По време на прелитането Вояджър също посещава две от луните на Нептун – Тритон и Нереида, и открива шест нови луни и четири пръстена.

Нептун е около 30 пъти по-далеч от Слънцето в сравнение със Земята и получава много малко слънчева светлина, така че „Вояджър 2“ трябвало да прави изображения с дълга експозиция. Изображенията били предадени като радиосигнали с помощта на 13-ватови предаватели и били необходими четири часа, за да прекосят Слънчевата система и да достигнат до Земята.

„Вояджър 2“ стана най-отдалеченият от Земята космически кораб

Нептун е последната спирка на „Вояджър 2“, преди апаратът да се насочи към края на Слънчевата система. Сондата навлезе в междузвездното пространство на 5 ноември 2018 г.

„Вояджър 2“ остава най-продължителната мисия на НАСА, дори след като изпита комуникационни проблеми миналото лято. Легендарният апарат вече е на повече от 19,9 милиарда км от Земята и се движи със скорост от 55 346 км/ч в междузвездното пространство. С него на златна плоча лети и песента на Валя Балканска „Излел е Дельо хайдутин“.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес