Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли черна дупка да погълне цялата Вселена?

07 август 2023, 07:50 часа

Черните дупки са скандално известни с огромната си гравитация - те могат да поглъщат звезди, планети и дори други черни дупки. Но може ли черна дупка да погълне цялата Вселена, парче по парче?

Реклама

Накратко, не, пише Live Science. Няма начин черна дупка да погълне Вселената или дори цяла галактика според НАСА. Ето защо.

Черните дупки са бивши масивни звезди, които са колапсирали обратно в себе си, за да станат много плътни - толкова много, че дори светлината не може да им избяга. Идеята, че черна дупка може да погълне Вселената, се основава на погрешното схващане, че те работят като вакуум, изсмуквайки пространство към себе си, казва Гаурав Хана, физик в университета на Роуд Айлънд. Но това не е така.

Най-близката черна дупка всъщност не е толкова далече от нас

„Те поглъщат само неща, които са изключително близки“, казва Хана. Всъщност черните дупки могат да поглъщат само обекти, които се осмеляват да навлязат в техния хоризонт на събитията – точката на черната дупка, от която няма връщане, отвъд която няма измъкване.

Например хоризонтът на събитията за черна дупка с масата на Слънцето ще се простира само на 3 километра. За черна дупка с масата на Земята хоризонтът на събитията би бил колкото „размера на палеца ви“, обяснява Хана.

Гравитацията на черната дупка обаче оказва влияние върху околните звезди и планети – може дори да ги накара да се движат в орбита, както прави черната дупка в центъра на Млечния път – но не ги поглъща.

Професорът по астрономия от университета в Йорк Пол Дилейни дава следния пример: „Ако нашето собствено Слънце (по чудо) се трансформира в черна дупка със същата маса, нашата планета няма да забележи никаква промяна в гравитационната сила, действаща върху нея, и да продължи в същата орбита – казва той. – Разбира се, ще стане много тъмно и много студено, но гравитацията на черната дупка при нашето разстояние от нея няма да бъде проблем.“

Машини на времето ли са черните дупки? Да, но...

Също така е важно да се отбележи, че черните дупки са доста малки, казва Алексей Филипенко, експерт по черни дупки в Калифорнийския университет в Бъркли. За да има черна дупка сравнително висок шанс да погълне звезда, въпросната звезда трябва да бъде насочена почти директно към черната дупка, казва той. Но за да бъде Слънцето погълнато от черната дупка в центъра на Млечния път, например, ще отнеме „наистина огромно време“, докато орбитата на звездата се изравни точно с черната дупка, пояснява ученият.

Дори най-голямата известна черна дупка във Вселената – космически титан, наречен TON 618, тежащ приблизително 40 милиарда слънчеви маси – изглежда, е близо до теоретичната граница на това колко големи могат да бъдат черните дупки. Това ограничение идва от факта, че докато големите черни дупки поглъщат материя, те отделят и тонове лъчение. Лъчението се нагрява и йонизира заобикалящата материя, което затруднява охлаждането и падането на газа и праха в черната дупка и в крайна сметка забавя скоростта, с която черната дупка може да се храни. Тази саморегулация не позволява на черните дупки да погълнат цели галактики, да не говорим за цялата Вселена.

Мистериозният близнак. Какво е бяла дупка и съществува ли изобщо?

След това трябва да се вземе предвид ускоряващото се разширяване на Вселената. Тъй като обектите в Космоса се отдалечават един от друг, е по-малко вероятно те да се сблъскат и да бъдат заловени от черна дупка, казва Хана. Ако една черна дупка погълне цялата Вселена, ще е необходима монументална промяна в посоката, в която Космосът, изглежда, се движи.

Така че можете да бъдете спокойни – поне що се отнася до гигантски, поглъщащи Вселената черни дупки. Освен ако, разбира се, Вселената вече не е в черна дупка. Ами ако Земята се намира в черна дупка?

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес