Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Компания, съоснована от българин, се нареди до SpaceX и Boeing с постижение в Космоса (СНИМКИ)

28 февруари 2024, 12:26 часа • 4066 прочитания

Българин е съосновател на американска космическа компания, която влезе в историята. Varda Space Industries стана едва третата, върнала на Земята невредим космически кораб от орбита.

Сънародникът ни Делян Аспарухов е в основата на големия успех.

Още: Сателит пада на Земята след близо 30 години в Космоса: Вижте къде и кога

Успешна мисия

Varda Space Industries е частна американска компания за космически изследвания със седалище в Ел Сегундо, Калифорния. Основана е през ноември 2020 г. и проектира, изгражда и управлява космически кораби, които произвеждат материали в микрогравитация.

Преди дни Varda Space приключи успешно първата си космическа мисия – нейната капсула W-1 кацна в Юта след почти осем месеца в орбита. Тя свали на Земята кристали от антивирусно лекарство, отгледани в орбита, съобщи Forbes България.

„Обработката на материали в микрогравитация или почти безтегловни условия, открити в космоса, предлага уникална среда, недостъпна чрез наземна обработка“, се казва в уебсайта на Varda. „Тези ползи произтичат основно от липсата на сили на конвекция и седиментация, както и способността да се формират по-съвършени структури поради липсата на гравитационни напрежения".

Останалите две компании, върнали на Земята непокътнат космически кораб, са аерокосмическите гиганти SpaceX на Илон Мъск (със своите превозни средства Dragon) и Boeing (с капсулата Starliner).

Още: Космическа надпревара: Кога и защо ще се завърнем на Луната? Говори д-р Светослав Александров (ВИДЕО)

Конусовидната капсула на Varda с ширина 0,9 метра, интегрирана в космическия кораб Rocket Lab Photon и осигуряваща захранване, задвижване, навигация и други услуги, излетя през юни 2023 г. в мисията за споделено пътуване Transporter-8 на SpaceX.

Капсулата W-1 съдържаше материалите, необходими за отглеждане на кристали на ритонавир - антивирусно лекарство, използвано за лечение на ХИВ и хепатит С. Само седмица след излитането на Transporter-8 Varda обяви, че неговият експеримент за отглеждане на кристали е проработил.

"Това е първата ни стъпка в комерсиализиране на микрогравитацията и изграждане на индустриален парк в LEO [ниска околоземна орбита]“, написа тогава компанията в Twitter.

Близо осем месеца след извеждането на капсулата на Varda в Космоса - компанията получи първия по рода си лиценз за повторно навлизане в атмосферата според раздел 450 от Федералната авиационна администрация (FAA) на САЩ. Именно това одобри мисията ѝ W-1 да кацне в пустинята на Юта.

Още: Загадъчен изключително мощен космически лъч ударил Земята, учените не знаят откъде идва

Кой е Делян Аспарухов?

От профила в LinkedIn на 29-годишния Делян Аспарухов става ясно, че той е съосновал компанията през август 2020 г. Той е още президент и председател на борда на Varda Space. Компанията към момента е набрала около 54 млн. долара от инвеститори в Силициевата долина. Също така е спечелила договор с Военновъздушните сили на САЩ на стойност 60 млн. долара и 1,9 млн. долара от договор с NASA по програмата Tipping Point. Аспарухов казва пред Forbes България, че компанията разполага с 85 млн. долара, а за 2023 г. генерира печалба от 10 млн. долара.

Преди това, в продължение на близо две години, е бил сред лидерите на Khosla Ventures, предоставяща помощ за рискови предприятия на предприемачи, работещи по революционни технологии.

Бил е още главен пазарен мениджър и мениджър за музика и забавление в Teespring.

Още: Вижте как изглежда Земята от Международната космическа станция (ВИДЕО)

Аспарухов е учил компютърни науки в Масачузетския технологичен институт (MIT), но е прекъснал обучението си през 2013 г.

Причината Аспарухов да избере именно производството на лекарства в Космоса, е, че условията на микрогравитация позволяват много по-качествено производство. Липсата на гравитация дава възможност за производството на протеинови кристали с по-съвършена структура. Това може да направи лекарствата по-ефективни и по-устойчиви, което, от своя страна, да ги направи по-лесни и евтини за съхранение и транспорт. "Нашият петрол са лекарствата, а неговите железници са ракети", добавя той.

„Не трябва да имаш милиард долара, трябва да имаш само приятел, който има милиард долара“, казва Делян Аспарухов.

Още: Телескопът "Хъбъл" засне рядка галактика със сърце от светлина (СНИМКА)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес