Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гигантски магнитни структури са открити в Млечния път

03 октомври 2024, 07:50 часа • 585 прочитания

Международен екип от астрономи откри в нашата Галактика гигантски магнитни структури, простиращи се на няколко хиляди светлинни години. Новото откритие ще помогне на учените да разберат по-добре еволюцията на спиралните галактики.

Магнитните хало са огромни области около галактики, наситени с магнитни полета и космически лъчи. Те играят ключова роля в разбирането как галактиките се развиват с течение на времето, включително освобождаването на материя и енергия и въздействието на дейността по звездообразуване върху околното пространство.

Изучаването на магнитното хало на Млечния път обаче е трудна задача. Причината е, че ние сме вътре в Галактиката, а местни структури, например спирални ръкави, създават „шум“, което затруднява откриването на мащабни структури.

През 2020 г., използвайки орбиталната обсерватория eROSITA, астрономите откриха така наречените мехури на eROSITA – огромни структури, излъчващи в рентгеновия диапазон. Тези мехури се простират високо над и под галактическата равнина и вероятно са свързани с мощни енергийни събития в миналото на Млечния път.

Гигантски мехури в центъра на Млечния път били образувани от свръхмасивната черна дупка

Сега резултатите от изследване, публикувано в списанието Nature Astronomy, показали, че в области, съвпадащи с мехурите на eROSITA, присъстват гигантски магнитни структури. Те са открити въз основа на поляризирано радиоизлъчване и неговите аналогови гама-лъчи, което показва наличието на релативистки електрони – частици, движещи се със скорости, близки до светлинната.

Авторите на научната работа отбелязват, че при взаимодействие с магнитни полета такива електрони излъчват синхротронно лъчение, което се открива в радио- и гама-диапазоните.

Така изследователска група от Националния институт по астрофизика (Италия) с участието на Марийке Хаверкорн от университета Радбауд (Нидерландия) предполага, че тези магнитни структури са се образували в резултат на мощни галактически емисии – потоци от материя и енергия, изхвърлени от плоскостта на Галактиката.

NAOC

„Двигателят” на емисиите вероятно са били активни области на звездообразуване, разположени на разстояние приблизително 9800 – 16 300 светлинни години от центъра на Галактиката. Интензивното образуване на звезди е съпровождано от експлозии на свръхнови и други енергийни събития, които могат да повлияят на структурата на магнитното поле.

Резултатите от новото изследване са важни не само за разбирането на еволюцията на нашата Галактика, но и на еволюцията на спиралните галактики като цяло. Много спирални галактики имат X-образни магнитни структури в своето хало, но механизмът на тяхното формиране досега беше загадка. Новите данни предполагат, че такива структури могат да възникнат от галактически емисии, свързани с активно звездообразуване.

„Изследването разкрива нови хоризонти в нашето разбиране за галактическото хало и разширява знанията ни за сложната и динамична екосистема на звездообразуване в Млечния път“, заключават астрономите.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес