Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Швейцария разследва десетки компании за нарушаване на санкциите срещу Русия

17 юли 2024, 17:21 часа • 837 прочитания

Швейцария разследва над 50 компании за вероятно нарушаване на санкциите, наложени на Русия, и е установила, че в поне 15 от тях нарушенията са факт, се посочва в правителствено изявление, цитирано от Ройтерс.

От началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Швейцария, подобно на другите европейски страни, наложи серия от санкции на Русия, като последните бяха приети в началото на месеца.

От Държавния секретариат по икономически въпроси (SECO) съобщават в имейл до Ройтерс, че ефективното прилагане на санкциите е приоритет на правителството, поради което са предприети 56 разследвания на потенциалното им нарушаване.

Още: Тръмп: Не обичам санкциите, Байдън принуди Русия и Китай да се оженят

Наказания в 15 случая 

Половината от случаите са приключени и затворени, а в 15 случая са наложени наказания. Останалите продължават да се разследват.

От Държавния секретариат по икономически въпроси не посочват нито кои са разследваните компании, нито секторите, в които те оперират.

Швейцария формира в началото на годината специален екип за разследване на потенциални случаи на нарушаване на санкционния режим.

Още: Нови санкции: Швейцария спря рекламата в 4 руски медии

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес