Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ръст на фалитите в България, докато тези в ЕС спадат през първото тримесечие

16 май 2024, 13:45 часа
Реклама

През първото тримесечие на 2024 г. броят на декларациите за производство по несъстоятелност, подадени от фирмите в ЕС, е спаднал с 0,8% спрямо четвъртото тримесечие на 2023 г. За същия период регистрациите на нови фирми са нараснали с 1,6%, сочат най-новите данни на Евростат, публикувани на страницата на статистическата агенция.

Реклама

Отново според оценките на Евростат в България през първото тримесечие на 2024 г. броят на декларациите за производство по несъстоятелност са нараснали с 1,3% на тримесечна база. През последното тримесечие на 2023 г. те скочиха с 13,1%.

ОЩЕ: Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

Също през първото тримесечие, спрямо предходното, четвърто тримесечие на 2023 г., регистрираните нови фирми в България са спаднали с 0,5%. За сравнение, през октомври – декември 2023 г. на тримесечна база отчетените нови български фирми беше нагоре с 2,7%.

Графика: Евростат

Бизнес регистрациите нарастват във всички сектори

Броят на фирмените регистрации се е увеличил във всички сектори на икономиката в ЕС. Спрямо предходното тримесечие, най-голямото увеличение през първото тримесечие на 2024 г. е отчетено в образованието, здравеопазването и социалните дейности (+5,2%), транспорта и строителството (+4,1%) и услугите за настаняване и хранене (+3,7%).

Различни тенденции в секторите на икономиката за фалити

Снимка: iStock

Въпреки че общият брой на декларациите за изпадане в несъстоятелност е намалял през първото тримесечие, различни тенденции се забелязват в различните икономически сектори в ЕС.

Разглеждайки конкретно фалитите по икономически дейности, спрямо предходното тримесечие, през януари – март 2024 г. фалитите са били по-малко при търговията (-3,3%) и строителството (-1,2%). Най-голям ръст се е наблюдавал при транспортния и складов сектор (+15,2%) и промишлеността (+9,1%).

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес