Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ново разместване: Nvidia отстъпи челното място като най-скъпа компания

21 юни 2024, 11:34 часа

Цената на акциите на Nvidia се понижиха с близо 3,4% в четвъртък, което върна лидерското място на най-високо оценената компания в света на Microsoft, предава Reuters.

Реклама

Nvidia, чиято пазарна капитализация надмина тази на Microsoft във вторник, загуби около 91 млрд. долара до приключването на сесията, като се оказа с капитализация от 3,34 трлн. долара, при текущото ниво на акциите от 131,88 долара

Пазарната стойност на Microsoft също се понижи до 3,30 трлн. долара, след като цената на акциите ѝ отстъпи с 0,4% до 444,8 долара по време на следобедната търговия.

ОЩЕ: Microsoft вече не е най-скъпата компания в света, има нов лидер

Nvidia, Microsoft и Apple са в ожесточена надпревара коя да бъде най-високо оценената компания в света. Пазарната капитализация на производителя на iPhone достгна 3,22 трлн. долара, след като акциите понижиха стойността си с 2,2% до 210,10 долара следобеда.

В сряда Илон Мъск написа в социална мрежа X, че Dell и Super Micro доставят сървърни стелажи за суперкомпютъра на неговия стартъп xAI, който ще се използва за разширяване на възможностите на неговия инструмент с изкуствен интелект Grok.

В резултат на това цената на акциите на Dell Technologies и Super Micro Computer се понижи съответно с 1% и 0,7%.

Снимка: Getty Images

Компаниите произвеждат сървъри, оборудвани с чипове на Nvidia, което им позволява да се възползват от растящото търсене на процесори, които захранват почти всяко приложение с изкуствен интелект.

По-рано тази година Мъск каза, че обучението на модела Grok 2 е отнело около 20 000 графични процесора Nvidia H100 и че моделът Grok 3 и следващите ще изискват 100 000 чипа Nvidia H100.

„Въпреки че Microsoft едновременно харчи за AI и печели от него, Nvidia само генерира много приходи и печалби в AI. Ето защо не можете да помислите за Nvidia без AI“, коментира Джейк Долархайд, главен изпълнителен директор на Longbow Asset Management.

ОЩЕ: Пазарната стойност на Nvidia надхвърли 3 трилиона долара

Цената на акциите на Nvidia почти се утрои от началото на годината, което доведе до рали на по-широкия пазар. Стойността на книжата на Super Micro е нараснала над 3 пъти през същия период, докато борсовият ръст на Dell е с близо 95%.

Индексът на Philadelphia SE Semiconductor се повиши с близо 34% от последното дъно, което достигна през април, и във вторник приключи на най-високото си ниво досега.

„Това ще бъде технологичен пазар, на който силните ще стават по-силни, тъй като AI технологията помага на Big Tech Stalwarts да монетизират своите масивни инсталирани бази в предприятието (Microsoft, Oracle, Dell, Amazon и т.н.) и потребителския пейзаж (Meta, Apple, Google) през следващите години“, казва Дан Айвс, анализаторът на Wedbush Securities.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес