Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов трус в OpenAI - пореден ключов директор напусна

26 септември 2024, 07:09 часа • 399 прочитания

Мира Мурати, главен технологичен директор на OpenAI, заяви, че напуска компанията, която стои зад ChatGPT.

Мурати нарече повече от шестте си години в базираната в Сан Франциско компания "изключителна привилегия" и описа решението си да напусне като трудно в публикация в X. "Никога няма идеален момент да си тръгнеш от място, което цениш, но моментът е подходящ. Искам да си създам време и пространство, за да направя собствен проект", каза Мурати в публикацията, цитирана от АФП.

Ръководителят на OpenAI Сам Олтман отговори на Мурати с благодарност за това, което тя е направила за компанията, и обеща подробности за плана за преход на дружеството скоро.

Още: Илон Мъск прекрати съдебното дело срещу OpenAI

Оставка след оставка

Мурати е последният влиятелен член на екипа на OpenAI, който се оттегля от поста си.

Съоснователят Грег Брокман е в продължителен отпуск, а другият основател на OpenAI Джон Шулман напусна в полза на конкурента в сектора на изкуствения интелект Anthropic, според данни на The Information, пише БГНЕС. В материала се казва, че ръководителят на продуктовия екип, който OpenAI е привлякла от Meta, също е напуснал.

Съоснователят на OpenAI Иля Суцкевер напусна OpenAI в началото на тази година след битка в борда на директорите.

Още: New York Times започва съдебни дела заради изкуствения интелект

По-рано този месец OpenAI пусна нова серия модели на изкуствен интелект, предназначени да прекарват повече време в мислене - с надеждата, че чатботовете с генеративен изкуствен интелект ще предоставят по-точни и полезни отговори. Новият модел, наречен Strawberry (Ягода), е проектиран да се справя със сложни задачи и да решава по-предизвикателни проблеми в областта на науката, кодирането и математиката - нещо, което предишните модели бяха критикувани, че не успяват да осигурят последователно. За разлика от своите предшественици, тези модели са обучени да усъвършенстват мисловните си процеси, да опитват различни методи и да разпознават грешки, преди да разположат окончателен отговор.

Стремежът на OpenAI да подобри "мисленето" в своя модел е в отговор на постоянния проблем с "халюцинациите" в чатботовете с изкуствен интелект. Това се отнася до склонността им да генерират убедително, но невярно съдържание.

Новата версия се появи в момент, когато OpenAI набира капитал, който би могъл да вдигне борсовата ѝ цена на около 150 млрд. долара, което според американски медии би я превърнало в една от най-ценните частни компании в света.

Пробив в изкуствения интелект, заплашващ човечеството, довел до уволнението на Сам Олтман?

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес