Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мебелните фирми в България – съчетават модерни производства със семейна история

15 октомври 2024, 16:49 часа • 306 прочитания

Семейните фирми в България са основен фактор за икономиката, особено ако става въпрос за мебелната индустрия. Там голяма част от фабриките са точно такъв тип.

Първата генерация създава бизнес в малки цехове и дори гаражи още в началото на 90-те години на миналия век. Преживяват финансови и политически кризи, смяна на валути и валутен борд, сривове на пазарите и какви ли още не катаклизми. Успяват не само да оцелеят в прохождащата икономика на България след падането на социализма, но и да се развият и разраснат. Учат уроците си в движение и често по трудния начин, на принципа проба-грешка. И тъй като става въпрос за производство на мебели, разработват сами модели, търсят материали и нови пазари.

Първата генерация, която полага основите на бизнеса, вече се опитва да предаде щафетата на децата си. Втората генерация в мебелната индустрия стъпва смело и се опитва да поеме управлението, като внедрява нови идеи и въвежда промени, за да може фабриките да са в крак с динамиката на времето и изискванията на потребителите. Отдавна предприятията в сектора не са в гаражи и мрачни цехове. Нямат нищо общо с традиционната представа за производство, която имаме. На мястото на някогашните малки помещения днес са изградени огромни заводи, снабдени с последно поколение машини и роботизирани линии. В цеховете е просторно, чисто, светло, климатизирано и подредено. Машините са поели огромна част от тежкия физически труд и опасните операции по рязане, пробиване и пр. А хората само ги управляват. Работят със специализирани софтуерни продукти и програми, които пестят време, осигуряват качеството на продуктите и контрол върху производството.

Пример за класическа семейна фирма от мебелното производство са Кухни Диалог в Пловдив. Елена и Илко Желязкови стартират фирма за производство на мебели през 1994 г., наследявайки  семейна дърводелска работилница.

Днес, ако човек влезе в предприятието, ще се изуми от подреденото пространство, в което красивите вратички за кухните живеят в идеална хармония с винтове, болтчета и всякакви други материали, грижливо съхранени в кутии, плюс разбира се модерни роботизирани линии. В началото произвеждат мебели от масив, без фокус върху конкретни продукти. Постепенно обаче попивайки опита на пионерите в бранша от Италия фокусират производството само върху кухни.

Специализират се в проектиране, производство и монтаж на висок клас качествени кухненски мебели. Междувременно намират партньори в Италия, от които се снабдяват с материали и компоненти. Разрастват се постепенно, откриват шоуруми не само в Пловдив, но и в София.  Развиват не само бизнеса, но и екипа си. Инвестират в образование на младите кадри, за да оставят и след себе си бъдещи майстори на кухни. Едни от първите в региона на Пловдив, които се включват в дуално обучение в Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев“.  Още през 2019 г. в предприятието стартират обучение с младежи с идеята да развият уменията им и да ги мотивират да останат да работят в сектора. Вече имат и разработен бизнес план, според който ще създадат нов шоурум на три нива. В него не само ще показват последни модели кухни, но са предвидили и пространство за обучение на млади хора. Инвестицията е в размер на 2 милиона лева, новата сграда и хъб за млади професионалисти ще е разположена на 400 кв. м.

Предприятието на ТЕД БЕД в Пловдив е също пример за точно такова модерно производство от 21 в. Доказателство за това е, че вече са внедрили AI технология, която ще е в помощ на потребителите. Фирмата използва умна сензорна постелка, която прави анализ на потребностите на всеки човек за различен по вид матрак.

ТЕД БЕД са пионери и в още няколко дейности. За да намалят въглеродния си отпечатък и да използват максимално ресурсите, те са въвели практиката да преработват 95% от остатъчните материали, които влагат в производството повторно. Освен това в посока на въвеждане на добри и устойчиви политики модернизират автопарка си с хибридни плъг ин автомобили и работят активно върху технология за компресирани опаковки на матраците, така че да пестят място и транспорт. Компанията прави инвестиции от  над 15 млн. лв., за да изгради фотоволтаична централа с мощност 2.5 мегавата.

Отделно от това  имат и парк за съхранение на соларна енергия с капацитет 15 мегавата. По този начин осигуряват напълно енергийните нужди на производството си и са напълно енергийно независими. Всеки ден от завода на ТЕД БЕД излизат по 2 500 матрака, които достигат до пазарите в над 30 държави.  Компанията е пазарен лидер в сектора на матраците и има около 32% дял в стойност.

През 90-те години се ражда и друга мебелна фирма – Колорадо от Пазарджик. Преди близо 30 г. Благой Ангелов започва бизнеса в семеен гараж. За него в началото работят 6 души и имат 1 производствена линия. Няколко години по-късно увеличава служителите и инсталира нова линия за мека мебел и ъгли за трапезария. През 2005 г. той купува бивша мебелна фабрика, останала от времето на социализма, като я реновира напълно и разполага модерни машини на площ от площ от 18 000 м2. През 2016 г. Колорадо повтаря упражнението още веднъж, разширява пак производството си база.

Отново се модернизират и инвестират в технологии. Внедряват нова пакетажна линия, ERP софтуер и фотоволтаична централа. От 2018 г. досега инвестициите на компанията са над 12 млн. лв., като в тях влизат и средствата, отделени за развитие на служителите. В момента за компанията работят 200 души, приходите й възлизат на 12 млн. за 2023 г.  Днес работят общо три завода за изработка на мека мебел, модулни мебели и лакирани МДФ продукти. През следващата година са планирали ще вложат над 4 млн. лв. в автоматизирана линия за производство на корпусна мебел. Очаква се технологията да подобри производителността от 60 до 70%. Както и при останалите компании от сектора, Колорадо също последователно предава щафетата на втората генерация.

Редом до основателя Благой Ангелов, днес е и дъщеря му Цветослава, която е директор продажби. Тя споделя, че работят изключително много върху социалната си политика. При тях работят хора с увреждания и трайно успяват да се адаптират. Дават възможност и на младежи, лишени от родителска грижа, за да стартират кариера в мебелното производство.

„Посещението на фабриките в региона на Пловдив и Пазарджик е с цел запознаване на обществеността с модерното българско производство и е част от стратегията на БКДМП за популяризиране на бранша. Искаме да представим съвременното лице на бизнеса, за да може да мотивираме младите хора да обмислят варианти не само да останат в България, но и да намерят възможност за развитие в сектора.

Предлагаме им модерни условия на труд, последно поколение машини и атрактивни възнаграждения“, обясни председателят на Камарата проф. д-р Васил Живков. 

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес