Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лятната стажантска програма на Vivacom впечатлява с мащаб и безброй възможности за кариерно развитие (СНИМКИ)

16 юли 2024, 20:10 часа • 829 прочитания

За поредна година водещият телеком в България провежда една от най-успешните стажантски  програми в България – Лятна стажантска програма на Vivacom. Едно от най-големите ѝ предимства е, че младежите започват своята първа работа в ключови отдели под насоките на ментори от компанията. Сред тазгодишните ментори са Денислав Стефанов и Марина Маринова, които също са започнали своя кариерен път чрез програмата, а тази година приемат предизвикателството да обучават и напътстват новите стажанти.

Още: Vivacom въвежда първите в България Eco Half SIM карти от 100% рециклирана пластмаса

Денислав започва пътя си във Vivacom още като студент в Техническия университет в София. През 2018 г. той става част от съвместната програма на  телекома с университета – Vivacom Техническа Академия. По естествен път продължава своето развитие в техническо направление и в стажантската програма. Изкачва стъпалата, които телекомът предлага за развитие, и днес заема позицията специалист в отдел „Планиране и оптимизация на радио мрежата“. Марина припознава своя кариерен път именно във високотехнологична компания като Vivacom благодарение на Лятната стажантска програма. Днес Марина е специалист „Телекомуникации и мрежи за данни“ в Центъра за услуги и координация на екипи. И двамата ментори определят стажа във Vivacom като най-добрия избор за старт в кариерата си. Денислав и Марина попадат в една изцяло нова среда, в която виждат много възможности за развитие.

„Телекомуникациите са сфера, която няма да спре да върви напред“ – категоричен е Денислав - „Технологиите напредват много бързо и трябва постоянно да сме в крак с последните тенденции. Студентите трябва да знаят, че в тази сфера могат да надграждат своите умения и знания постоянно, а това е най-ценното в телекомуникациите и по-конкретно в мобилните комуникации – непрестанното подобрение, и то чрез практически опит“ - казва Денислав и допълва, че това е причината за рекордния интерес на младежите тази година – „виждат перспектива“.

Още: Vivacom стартира предварителни поръчки за най-новите модели на Samsung – Galaxy Z Flip6 & Z Fold6 с до 350 лева отстъпка

Марина също припознава компанията като място с много възможности в различните отдели и отговорности. „Още по време на стажа видях безброй опции за напредък в кариерата във Vivacom – компания, в която всеки може да намери своя професионален път с работа, която да му доставя удоволствие.”, казва Марина.

За нея Vivacom е място, където има всички условия един млад специалист да се развива. – „Работното място ми дава сигурност и спокойствие. Основата, която дава телекомът, е много солидна и усилията ми с клиентите дават положителен резултат, постигам целите си и съм много щастлива, че имам възможността да се усъвършенствам постоянно. В света на телекомуникациите, бъдещето принадлежи на тези, които са в крак с тенденциите. Vivacom има всички условия за успех!“

Какви умения се придобиват в Лятна стажантска програма на Vivacom

По време на стажа си в телекома и двамата настоящи ментори добиват умения, които ползват и до днес в работата си, а и не само. Това са комуникационните умения, бизнес етикет, работата в екип, мултитаскинг. „Научих се да комуникирам и дотолкова промених начина си на говорене и поведение, че дори и близките ми хора го забелязаха“, признава Денислав и допълва, че Vivacom e място, на което всеки може да придобие много умения и да получи шанс за развитие.

Не просто придобито умение, но и преодоляно предизвикателство, са добитите комуникационни умения и за Марина по време на стажа. – „Първоначално се притеснявах да общувам с нови хора, но благодарение на обученията и обстановката във Vivacom, бързо преодолях това. Друго важно умение за мен беше, че се научих да се справям с няколко задачи наведнъж и да приоритизирам.“

Първи впечатления от Лятната стажантска програма на Vivacom

„Първите ми впечатления от Лятната стажантска програма на Vivacom бяха в мащаба – сериозна компания, страхотна организация, възможности за участие, различните CSR инициативи в компанията и много възможности за кариерно развитие“, спомня си Денислав.

Марина също споделя, че още в самото начало е била много впечатлена от безграничните перспективи за кариерно израстване в компанията.

Още: Учебник на брайл прави английския език по-достъпен за незрящите в България

„По време на стажа се запознахме отблизо с работата и в другите отдели – да припознаем своята роля и да преценим къде е нашето място. Това беше голям плюс“, разказва Марина. За нея едно от най-големите предимства на програмата е добрата връзка с ментора и добрият пример, който е имала пред себе си като стажант. „Моят ментор беше изключително толератна и никога не отказваше да помогне. А търпението към стажантите е много важно, защото в началото всеки има нужда от подкрепа. В ролята ми на ментор ще подходя по същия начин и към моя стажант и ще я  провокирам да не се притеснява да задава въпроси“, споделя Марина и допълва със съвет към младите таланти от Лятна стажантска програма на Vivacom:

„Бъдете проактивни, за да вземете максимума от програмата и това, което предлага компанията, защото възможностите са неограничени! Бъдете любопитни и вратите в необятния свят на телекомуникациите няма да спрат да се отварят за вас.“

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес