Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Google е неправомерен монополист: Знаково съдебно решение

05 август 2024, 23:40 часа • 1395 прочитания

Най-известната интернет търсачка Google е действала с неправомерни практики, за да опази монопола си що се отнася до онлайн търсенето. Това постанови окръжен федерален съд в САЩ, предаде The Wall Street Journal.

Google, която обхваща около 90 процента от търсенето на съдържание в Интернет, използва господстващото си положение на пазара, за да елиминира конкуренцията, гласи решението на съдия Амит Мехта. „Google е монополист и действа като монополист“ - това е най-важното от решението, събрано и аргументирано в 276 страници.

Делото беше заведено от американското правосъдно министерство по времето, когато Доналд Тръмп беше президент на САЩ. А съдията уважи аргумента, че Google плаща милиарди долари на операторите на уеб браузъри и производителите на телефони, за да направят Google своя търсачка по подразбиране – 26,3 млрд. долара само през 2021 година. Това позволява на компанията да запази доминираща позиция в рекламата със спонсориран текст, която придружава резултатите от търсенето на съдържание.

Още: Италия иска 1 милиард евро неплатени данъци от Google

От Google все още не са коментирали. Съдебното решение отваря вратата за следващо дело, с което да се определи каква глоба да плати Google и дали самата компания да бъде разделена като бизнес начинания, за да се пробие монополът ѝ, както и да спре да плаща за това търсачката да е първа по подразбиране. Стартът на такова дело обаче може да е чак догодина или дори 2026 година, а то вероятно ще мине през две инстанции, включително Върховният съд, коментира Reuters.

Великобритания одобри съдебен иск срещу Google на стойност 13 млрд. паунда

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес