Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 причини да изберете електронни ваучери за вашия бизнес

30 юли 2024, 14:29 часа • 5223 прочитания

Ако търсите начин да оптимизирате разходите на своя бизнес, имаме добра идея за вас. Ваучерите за храна са една от най-популярните социални придобивки от работодатели за техните служители и механизъм за фирмите да оптимизират своите разходи поради специфичното им данъчно третиране. Ваучерите за храна не подлежат на облагане с данъци и осигуровки както за работодателя, така и за служителя. На сайта на Pluxee всеки клиент има достъп до специален калкулатор, който дава примерна представа какви средства биха спестили както работодатели, така и служители от партньорството си с компанията.

От 1 юли тази година ваучерите за храна ще се издават само на електронен носител. Преходът от хартиен към дигитален носител започна в началото на 2024 година, като приключи на 30 юни. В тон с тази дигитализация, един от водещите оператори на ваучери за храна на българския пазар, преминава към следващото ниво с нова идентичност.

Pluxee, позната на потребителите у нас през последните две десетилетия под името Содексо България – Социални придобивки и възнаграждения, вече функционира като самостоятелна компания с нов, дигитален и устойчив бранд. В резултат на тази трансформация, компаниите и техните служители ще могат да се възползват от модерни и устойчиви услуги в полето на социалните придобивки, изградени на база експертизата, натрупана в международен мащаб и успешно прилагана у нас през последните повече от 20 години.

В момента е в ход активна кампания по сключване на договори с търговските обекти от мрежата на Pluxee, които приемат хартиени ваучери – общо над 10 000 в цялата страна. Понастоящем, компанията има потвърдени партньорства с по-голямата част от тези магазини. Целта ѝ е и занапред да продължава да присъединява нови търговски обекти от малкия и среден бизнес, включително и местни производители, за да добави по-голяма стойност за крайните потребители.

Предимствата на електронните ваучери на Pluxee обаче съвсем не се изчерпват с това.

1.      Пластика – разпознаваемо и широко използвано разплащателно средство

За целите на дигитализацията, Pluxee предоставя възможността служителите да получават ваучерите си за храна по електронен път. Това се случва чрез превеждането им в карта-пластика, наподобяваща познатите банкови карти. Чрез нея потребителите могат да се разплащат в търговските обекти безконтактно на всеки ПОС терминал в партньорската мрежа на Плъкси България, така както правят и с банковите си карти. На практиката това означава, че потребителите ще могат да използват тези средства в хиляди търговски обекти в мрежата на Pluxee в цялата страна по лесен и удобен начин, като досадното броене на хартиените ваучери по касите на магазините остава в историята. Освен това иновацията позволява разплащане до стотинка, без да се налага закупуване на ненужни допълнителни артикули, за да се достигне номиналната стойност на ваучера, както беше досега. Ако сумата на касата надхвърля наличността по картата за храна, потребителите могат да доплатят с друга банкова карта или в брой.

Трябва да се има предвид, че за разлика от дебитните карти пластиките за храна не позволяват средствата натрупани в тях да се теглят от банкомат.

Решението на Pluxee с карти-пластики позволява потребителите да използват ваучерите си без да са длъжни да притежават смартфон или да се ангажират с онлайн регистрации. Дигитализацията дава избор на потребителите да използват най-удобния за тях вариант за разплащане с електронни ваучери за храна – чрез пластика, която може да бъде използвана самостоятелно, да бъде добавена в електронен портфейл, или с избор на изцяло виртуална карта – в телефона им. Но за това можете да прочетете малко по-надолу.

2. Множество платформи за обслужване на клиенти

Паралелно с физическите пластики за храна, Pluxee предоставя 360-градусово решение за всеки тип потребител. Компанията разработва мобилно приложение, чрез което потребителите могат да следят всичко, свързано с техните ваучери за храна – наличност по картата, зареждания, трансакции, справки за ПИН номер. Потребителите могат лесно да се ориентират къде да изразходват електронните ваучери за храна чрез интерактивна карта, която показва всички търговски обекти в България, приемащи ваучерите на Pluxee.

Както вече посочихме, дигитализацията не означава, че потребителите, които предпочитат „аналогов” начин на живот ще бъдат пренебрегнати. Напротив. За тяхно удобство и улеснение, всички основни операции и справки са достъпни чрез настолен компютър или директно чрез обаждане по телефона. Порталът за справки е достъпен чрез стандартен интернет браузър от всякакви устройства, а за улеснение на потребителите, предпочитащи да извършват справките си чрез телефонно обаждане, Pluxee инвестира и в професионален КОЛ център, където експерти обслужват и съдействат на крайните клиенти при нужда.

3.      Портал за поръчка за клиенти  

Pluxee предоставя сигурно и лесно решение в полето на електронните ваучери за храна както за потребителите, така и за самите работодатели. Чрез онлайн портала на компанията, работодателите могат да реализират поръчки и да презареждат картите за храна на служителите си по всяко време на денонощието – 24 часа, 7 дни в седмицата.

Процесът по подписване на договор и достъп до платформата е изцяло дигитален, което пести време и усилия на работодателите – от запитването за оферта до трансферирането на сумите до техните служители. Това се случва без нуждата от физическа дистрибуция и администрация, разчитаща на хартиени носители. Освен че процесът пести време, този модел позволява значително пестене на ресурси и намаляване на въглеродния отпечатък в борбата за ограничаване на климатичните изменения. Казано с други думи, благодарение на дигиталната система на компанията, Pluxee, работодателите и служителите заедно участват в усилията за постигане на един по-чист и зелен свят.

Дигиталният портал на Pluxee позволява на работодателите да следят онлайн статуса на поръчките си, да имат достъп до фактури и да оперират гъвкаво спрямо нуждите на бизнеса и екипа си.

Платформата на Pluxee предлага иновативни функционалности за работодателите, сред които възможност за залагане на различни адреси за доставка на пластики в рамките на една поръчка – нещо, което значително улеснява процеса. Паралелно с това са предвидени възможности като качване на файл със служители, създаване на нова поръчка с файл, където могат да бъдат заложени гъвкави суми за всеки служител на месечна база, ако това е необходимо за целите на бизнеса. 

4.      Мобилни и онлайн плащания за всички модерни потребители

Електронните ваучери за храна на Pluxee позволяват лесни и сигурни мобилни и онлайн разплащания. Услугата предоставя възможност за плащания без ограничения в сумите, като освен това няма ограничение за минимален размер на плащането. Както при физическите пластики за храна, мобилните и онлайн плащания с ваучерите на Pluxee позволяват потребителите да покрият точната сума на касата в магазина.

Електронните ваучери за храна имат срок на валидност до 12 месеца, аналогично на хартиените ваучери. За да улесни потребителите, системата на Pluxee разходва приоритетно най-отдавна заредените суми по баланса на служителите, като по този начин се избягва възможността валидността на ваучерите да изтече. Нивото на превенция е дори още по-високо, тъй като Pluxee изпраща известия до потребителите в случай, че срокът на валидност на ваучерите наближава.

Мобилното приложение на Pluxee разполага с всички необходими функции в полза на потребителите – справки за баланс по картата за храна, реализирани транзакции, зареждания, както и опция за временно блокиране, съответно и деблокиране, на картата.

5.      Сигурност, която отговаря на всички международни стандарти с партньор като Visa

Служители и работодатели получават най-високо ниво на сигурност със системата за социални придобивки на Pluxee. За сигурността на плащанията гарантира партньорството на компанията с гигантите в сферата на платежните операции Visa, в резултат на което, картите за храна на Pluxee покриват всички международни стандарти за сигурност.

Както в платформата за работодатели, така и в платформите за потребителите, които предпочитат да следят баланс, трансакции и да управляват ваучерите си за храна чрез мобилното приложение на Pluxee, е предвиден безкомпромисен модел, който гарантира сигурността на личните данни. Мобилното приложение използва мултифакторна автентикация, както и възможност за защита с биометрия, като последното зависи от техническите възможности на мобилното устройство на потребителите. Трансферът на данните във всички платформи на компанията е криптиран, като целият процес се случва във високо защитена среда.

Преходът от хартиени ваучери за храна към електронен формат ще улесни всички участници по веригата – работодатели, служители, търговци. Решението на Плъкси България е тествано и доказано в редица държави по света в областта на социалните придобивки. Компанията предоставя над 250 продукта в 31 държави и прави живота по-хубав и лесен за над 36 млн. потребители. През системата на Pluxee за ден минават по 4.8 млн. трансакции, което означава, че във всяка една секунда някъде по света 50 души извършват плащания с карти Pluxee.

Ако искате да станете част от тази вълнуваща статистика и да дадете повече на своя бизнес, можете да направите запитване за оферта на pluxee.bg или да се обадите на 0700 40 700 и да получите безплатна необвързваща оферта за Вашия бизнес.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес