Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени откриха интензивни горещи вълни, дебнещи на дъното на океана

21 март 2023, 07:50 часа
Реклама

През 2013 г. чудовищна морска гореща вълна, известна като „Петното“, се разгръща край бреговете на Аляска и скоро се разпростира чак на юг до Мексико по протежение на тихоокеанското крайбрежие на Северна Америка.

Шамандура близо до Орегон открива плашещи скокове на температурата до седем градуса по Целзий за по-малко от час. Но учените, съсредоточени върху данните за температурата, идващи от океанските повърхности, нямат никаква представа какво се случва в дълбините под тях.

Сушата унищожава второто по големина местообитание на крокодили в Африка (ВИДЕО)

Сега ново моделиране под ръководството на изследователи от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA) на САЩ, показва, че морските горещи вълни могат да се разгръщат и дълбоко под водата – понякога заедно с горещи вълни по повърхността на океана, пише ScienceAlert.

Учените са открили, че дънните горещи аномалии могат да имат по-висока температура от тези на повърхността и че този период на значително затопляне на водата продължава много по-дълго. Изследването е публикувано в списание Nature Communications.

Характеристики на западния басейн на Атлантическия океан, включително континенталния шелф, заснети от сателит. NOAA's National Environmental Satellite and Information Service

Учените вече имат много данни за повърхностните обеми на аномално гореща вода в Тихия океан, но е много по-трудно да се изследват такива аномалии на големи дълбочини.

„За първи път успяхме наистина да оценим как тези екстремни събития се развиват близо до морското дъно“, казва Дилън Амая, климатолог от Лабораторията за физически науки на NOAA.

Потвърдиха рекордното топене на антарктическия морски лед

Анализът на учените се фокусирал върху Западното и Източното крайбрежие на Северна Америка, като били използвани данни, обхващащи три десетилетия – от 1993 до 2019 г..

„Не само, че дънните морски топлинни вълни са склонни да се задържат по-дълго от техните повърхностни аналози, но има много региони, където интензитетът на дънните морски топлинни вълни има тенденция да надвишава интензитета на повърхностните морски топлинни вълни за същото място“, пишат изследователите.

Тези два вида морски горещи вълни обикновено се появяват по едно и също време в плитки райони, където повърхностните и дънните води се смесват, сочи анализът. Температурните скокове по морското дъно варират от половин градус до 5 градуса по Целзий, предполага още моделирането. Но в по-дълбоките части на континенталния шелф могат да се развият дънни морски топлинни вълни без никакви признаци за затопляне на повърхността.

Учени: Топла вода топи слабите места на "Ледника на Страшния съд"

Учените смятат, че дънните горещи потоци могат да бъдат смъртоносни и за местната фауна, като вече добре познатото „Петно“. 

Учените смятат, че огромните емисии на парникови газове водят до появата на такива аномални петна гореща вода в Тихия океан. Ако тези емисии не бъдат спрени, то такива аномални зони ще продължат да се появяват.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес