Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спасение: Лабораторно отглеждано какао ще компенсира недостига на шоколад

16 септември 2024, 11:12 часа • 661 прочитания

Климатичните промени засягат дъждовните гори, в които се отглеждат изключително чувствителните какаови зърна, но любителите на шоколада не трябва да се отчайват - твърдят компании, които проучват други начини за отглеждане на какао или разработват негови заместители.

Повече какао

Учени и предприемачи работят върху начини за производство на повече какао, които се простират далеч отвъд тропиците.

Още: Климат и кафе: Кои сортове за застрашени от изчезване? (КАРТА)

California Cultured - компания за отглеждане на растителни клетъчни култури, отглежда какао от клетъчни култури в предприятие в Уест Сакраменто, Калифорния, като планира да започне да продава продуктите си през следващата година. Тя поставя клетките на какаовите зърна в съд със захарна вода, така че те се възпроизвеждат бързо и достигат зрялост за една седмица, а не за шест до осем месеца, колкото отнема традиционната реколта, казва Алън Пърлщайн, главен изпълнителен директор на компанията. Процесът също така вече не изисква толкова много вода или тежък труд.

Вариантите

„Виждаме, че търсенето на шоколад чудовищно надхвърля това, което ще бъде налично“, казва Пърлщайн. „Наистина не виждаме друг начин, по който светът би могъл значително да увеличи предлагането на какао или да го запази на достъпни нива, без да се влоши състоянието на околната среда или да се направят други значителни разходи“, предаде БГНЕС.

Още: Фатални последици: Шуменското езеро изчезва (СНИМКИ)

Снимка:iStock

Какаовите дървета растат на около 20 градуса северно и южно от екватора в райони с топло време и обилни дъждове, включително Западна Африка и Южна Америка. Очаква се изменението на климата да доведе до изсушаване на земята под въздействието на допълнителната топлина. Затова учени, предприемачи и любители на шоколада измислят начини за отглеждане на какао, за да направят културата по-устойчива, както и да създадат алтернативи на какаото с вкус на шоколад, за да задоволят търсенето.

Пазарът на шоколад

Пазарът на шоколад е огромен, като според Националната асоциация на производителите на сладкарски изделия продажбите в САЩ ще надхвърлят 25 милиарда долара през 2023 г. Много предприемачи залагат на това, че търсенето ще нараства по-бързо от предлагането на какао. Компаниите търсят начини да увеличат предлагането с какао на клетъчна основа или да предложат алтернативи, произведени от продукти, вариращи от овес до рожков, които се пекат и ароматизират, за да се получи шоколадов вкус за чипс или кремове.

Още: Основен производител увеличи драстично цената на какаото

Цената

Цената на какаото се повиши по-рано тази година поради търсенето и проблемите с реколтата в Западна Африка, дължащи се на болести по растенията и промени в метеорологичните условия. Регионът произвежда по-голямата част от какаото в света.

„Всичко това допринася за потенциална нестабилност на доставките, така че за тези компании, които отглеждат какао в лабораторни условия или негови заместители е привлекателно да мислят за начини да заменят тази съставка, която познаваме като вкус на шоколад“, казва Карла Д. Мартин, изпълнителен директор на Fine Cacao and Chocolate Institute и преподавател по африкански и афроамерикански изследвания в Харвардския университет. 

Черни дни за шоколада: Ключова съставка в него с историческо поскъпване

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес