Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нито миг спокойствие. Ел Ниньо официално встъпи във владение

13 юни 2023, 08:15 часа
Реклама

След първата тройна Ла Ниня (студената фаза на Южната осцилация) сега Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ (NOAA) официално обяви началото на естествения климатичен феномен Ел Ниньо, който ще повлияе на метеорологичните модели в Тихия океан, пише Cosmos Magazine.

NOAA отбелязва, че „условията за Ел Ниньо са налице и се очаква постепенно да се засилят през зимата“. Това предполага 84% шанс за умерен Ел Ниньо до началото на зимата в Северното полукълбо и 56% шанс той да се окаже изключително силен.

Обикновено пасатите в източната част на Тихия океан изтласкват топлата вода от повърхността на океана на запад към Азия и Австралия. Това кара студената вода от дълбините на океана да се издига близо до Южна Америка.

Климатолози: Очаква се нов среден температурен рекорд през следващите две години

Ел Ниньо – понякога описван като цикъл на Южната осцилация, или Ел Ниньо – Южна осцилация (ENSO) – възниква, когато тези пасати отслабват, което води до изтласкване на топлата вода обратно към Америка.

Последиците от този процес могат да окажат сериозно въздействие върху човешкия живот. Освен промените в климата в страните, граничещи с Тихия океан, промените в студената вода, издигаща се край Южна Америка, обикновено не се приветстват от местната риболовна индустрия, тъй като топлите води са по-малко богати на хранителни вещества и могат да доведат до намаляване на рибните запаси.

Ел Ниньо обикновено променя метеорологичните модели в много страни във или по крайбрежието на Тихия океан.

По-влажни от средните условия стават по-вероятни за Югозападното крайбрежие на Америка и по протежение на Мексиканския залив, докато в северните части на САЩ може да се очакват по-топли зими и по-оскъдни валежи.

Учените също все по-често предупреждават за ефекта, който изменението на климата може да има върху климатичните явления.

Прогноза: Следващите пет години ще бъдат най-горещите в историята

„Промените в климата могат да влошат или смекчат определени въздействия, свързани с Ел Ниньо – казва Мишел Л’Хьоре от Центъра за климатични прогнози на NOAA. – Например Ел Ниньо може да доведе до нови температурни рекорди, особено в райони, които вече изпитват температури над средните по време на Ел Ниньо.“

В Южното полукълбо Ел Ниньо може да доведе до различни условия. За страните от Южна Америка по крайбрежието на Тихия океан като Еквадор и Перу това обикновено се свързва с увеличени валежи и наводнения. В някои части на Централно Чили също може да има увеличени валежи.

По-различно стоят нещата в Австралия и Азия, където Ел Ниньо обикновено означава оскъдни валежи в края на годината. Това са лоши новини за южните части на Австралия, които обикновено очакват горещи лета и срещат много по-сухи условия, както и повишен риск от пожари и замръзване през нощта.

Австралийското метеорологично бюро също обяви активирането на Ел Ниньо, но все още не е обявило официално появата на климатичното събитие. Очаква се това да стане на 20 юни.

Почти половината от планетата ще влезе в нови климатични зони до 2100 г.

„Ел Ниньо като цяло насърчава по-горещи и сухи условия в Австралия и увеличава риска от суша и горски пожари“, казва Руби Либер от центъра ARC за екстремни климатични условия.

„Докато тропическият Тихи океан се е затоплил до праговете на Ел Ниньо, атмосферата не реагира по начина, типичен за Ел Ниньо. Всеки Ел Ниньо е различен и затова не можем да сме сигурни как ще отговорят времето и климатът.“

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес