Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Необичайно проливни дъждове заливат пустинята Сахара

15 септември 2024, 08:01 часа • 6503 прочитания

Необичаен пороен дъжд заля Сахара, един от най-сухите региони на Земята. Не е ясно точно защо в пустинята вали толкова много дъжд, но това може да е свързано с особено спокойния сезон на ураганите в Атлантическия океан, казват учените.

Дъждът е толкова силен, че някои обикновено сухи региони на Северна Африка сега изпитват мусони и наводнения, като се прогнозира, че в части от Сахара ще паднат пет пъти повече от средните валежи през септември.

Цунами с размерите на небостъргач вибрира през цялата планета и никой не го вижда (ВИДЕО)

Валежите в Сахара като цяло не са съвсем необичайни – регионът е огромен и разнообразен и някои части често получават малки количества дъжд, казва пред Live Science Моше Армон, метеоролог във Федералния технически университет (ETH) в Цюрих. Но сега по-големи части от Сахара са наводнени, включително райони по̀ на север, където обикновено е по-сухо, добавя Армон.

Някои учени предполагат, че това е част от естествените колебания на климата на Земята, докато други са на мнение, че е продукт на климатичните промени, предизвикани от човека. „Отговорът вероятно е някъде по средата“, казва Армон.

Тази климатична промяна в Сахара може да е свързана с по-слаб сезон на ураганите в Атлантическия океан. Тазгодишният сезон на ураганите беше спокоен досега, въпреки прогнозите в началото на лятото за силна ураганна активност поради високите температури на океана.

Над половината от посочените бури и 80% до 85% от големите урагани в Атлантическия океан всяка година обикновено идват от региона точно на юг от Сахара, казва Джейсън Дъниън, метеоролог в Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA).

По време на типичен сезон на ураганите атмосферните вълни се движат от западното крайбрежие на Африка и към Северния Атлантически океан, по протежение на това, което се нарича Междутропична конвергентна зона (ITCZ) – пояс близо до екватора, където пасатите от Северното и Южното полукълбо се срещат.

Поясът ITCZ ​​може да носи облаци, дъжд и бури. Атмосферните вълни, носени на запад по протежение на ITCZ ​​над Атлантическия океан, съчетани с топлите атлантически води, се развиват в тропически бури и урагани.

Но част от ITCZ ​​тази година се е изместила на север, над северната част на Сахара. Учените не са напълно наясно защо това сега се случва, въпреки че климатичните модели преди това са прогнозирали, че ITCZ ​​ще се премести на север поради затоплянето на океана и по-високите температури на въздуха, тъй като въглеродните емисии загряват Северното полукълбо по-бързо от Южното.

Ефектът от сегашното изместване на север е, че ITCZ ​​изтласква дъжда по̀ на север в Африка от обикновено – през Сахара – докато тези атмосферни вълни от Африка също се изместват на север от обичайния си път. Без влагата на ITCZ над топлия Атлантик съставките не са налице, за да се развият силни бури.

Пикът на сезона на ураганите в Атлантическия океан обаче обикновено е средата на септември, така че затишие в сезона не означава, че все още не може да се случи силна и опасна буря в Атлантическия океан.

Междувременно необичайно високите количества дъжд в Сахара може да се дължат и на по-топлите от обичайното води в Северния Атлантически океан и Средиземно море.

Катастрофа: Виетнам се бори с тежки наводнения след тайфуна Яги (ВИДЕО)

Сахара може да продължи да изпитва по-влажни условия в бъдеще. Емисиите на парникови газове карат океаните да поглъщат повече топлина. Някои климатични модели прогнозират, че по-топлите океани ще изместят мусонния дъжд по̀ на север в Африка до 2100 г., което означава, че повече дъжд може да пада в обикновено по-сухите региони.

Климатичните модели също прогнозират, че увеличаването на емисиите на парникови газове може да направи Сахара още по-дъждовна в бъдеще.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес