Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Концентрацията на метан расте по-бързо от другите парникови газове

10 септември 2024, 11:39 часа • 1027 прочитания

Концентрацията на мощния парников газ метан в атмосферата се увеличава с все по-бързи темпове. Това явление сериозно застрашава усилията на страните да постигнат целите си в областта на климата, предупредиха изследователи, цитирани от АФП.

Метан

„Метанът се увеличава в относително изражение по-бързо от всеки друг основен парников газ и сега е 2,6 пъти по-висок, отколкото в прединдустриалните времена“, заяви международна група изследователи под егидата на Глобалния въглероден проект в проучване, публикувано в Environmental Research Letters.

Още: Климат и кафе: Кои сортове за застрашени от изчезване? (КАРТА)

Метанът е вторият най-разпространен парников газ, произвеждан от човешката дейност, след въглеродния диоксид. Основните източници са селското стопанство, производството на енергия и органичните отпадъци, гниещи в депата за отпадъци.

Въздействие

През първите 20 години въздействието му върху атмосферата е около 80 пъти по-силно от това на въглеродния диоксид, но той се разгражда по-бързо от CO2.

Това открива възможност за рязко намаляване на въздействието върху климата в краткосрочен план. Изследователите обаче установяват, че въпреки усилията за намаляване на емисиите на метан, концентрацията на този газ в атмосферата продължава да се увеличава.

Още: Туризмът в Албания е заплаха за речните води

През 2000 г. в атмосферата са били добавяни средно по 6,1 милиона тона метан годишно.

През 2010 г. те нарастват до 20,9 милиона тона годишно. През 2020 г. той достига 41,8 милиона тона.

Емисиите

„Антропогенните (причинени от човека) емисии продължават да се увеличават в почти всички останали страни в света, с изключение на Европа и Австралия, които показват бавна тенденция на намаляване“, заяви изпълнителният директор на Глобалния въглероден проект Пеп Канадел, един от съавторите на изследването.

Още: Съвсем не е безобидно: защо Черно море променя цвета си

Най-голямото увеличение идва от Китай и Югоизточна Азия и е свързано предимно с добива на въглища, производството на нефт и газ и депата за отпадъци, установяват изследователите, предаде БГНЕС.

Ла Ниня

Метеорологичното явление Ла Ниня също е довело до увеличаване на метана от природни източници, казаха те.

Спадът в замърсяването с азотни оксиди през 2020 г., когато използването на транспортни средства рязко намаля поради пандемията от Ковид-19, имаше парадоксално въздействие. То е от ключово значение за предотвратяване на натрупването на метан в атмосферата.

Още: Смъртоносен смог: 7% от смъртните случаи в големите градове в Индия са заради въздуха

Нарастващото замърсяване с метан подкопава усилията да се предотврати повишаването на средната температура на Земята с повече от 2,0 °С над прединдустриалните нива.

Глобално обещание

През 2021 г. Европейският съюз и Съединените американски щати стартираха „Глобално обещание за метан“ за намаляване на глобалните емисии на метан с 30 % спрямо нивата от 2020 г. до крайната дата 2030 г.

Повече от 150 държави са се присъединили към него - но не и Китай, Индия или Русия.

Още: Преживяхме 12 рекордно топли месеца (ГРАФИКИ)

„Точно сега целите на Глобалния ангажимент за метан изглеждат толкова далечни, колкото пустинен оазис“, обясни водещият автор на статията в Environmental Research Letters, ученият от Станфордския университет Роб Джаксън.

„Всички се надяваме, че те не са мираж“, добави той.

Китай и Съединените щати се подготвят да бъдат домакини на среща на високо равнище за парниковите газове, различни от CO2, по-късно тази година, което може да повиши перспективата за по-нататъшни ангажименти от страна на правителствата. 

6 места, в които може да се спасим от климатичните промени (СНИМКИ)

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес