Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бъдещето на климата е в екстремните горещини: Как да се борим с това? (ВИДЕО)

18 юли 2024, 21:00 часа • 3953 прочитания

Измененията на климата са свързани с покачване на глобалната температура заради изгарянето на изкопаеми горива. Установено е, че в нашите ширини всеки 2 градуса увеличение на средната температура, месечна или сезонна, води до удвояване на честотата на горещите вълни. 

Това заяви в предаването "Студио Actualno" д-р Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и част от екипа на "Климатека". 

Червен код за горещи температури обявиха от Националния институт по метеорология и хидрология в последните дни. Температурите в страната достигнаха 40 градуса в някои райони, а горещи вълни заливат Европа. 

В световен мащаб всяка година има около 489 000 смъртни случая, свързани с жегата, за периода 2000 – 2019 г. като само по време на горещата вълна през 2003 г. в Европа има повече от 70 000 починали. Броят на хората, изложени на горещи вълни, се е увеличил с около 125 милиона между 2000 г. и 2016 г.

Снимка: IStock

В момента около 30% от населението на света живее в климатични условия, които водят до смъртоносно високи температури през поне 20 дни от годината. Прогнозите са, че до края на века процентът ще нарасне. Дори ако парниковите емисии бъдат драстично намалени, ще бъдат застрашени 48% от световното население, а ако няма намаляване на емисиите, рискът от свързани с жегата болести или смърт ще обхване около 74% от световното население.

Най-тежко засегнати ще са страните от Средиземноморието и Източна Европа, като свързаната с топлината свръхсмъртност в Източна Европа е почти 5 пъти по-висока от средната за света, пишат от Климатека

Според д-р Зорница Спасова, до края на лятото е възможно горещите вълни да продължат. "Най-голяма е честотата юли и август, но с глобалното затопляне все по-често се случват през юни, септември и май и заемат между 5-8 процента от дните", каза тя. 

Ще бъдат ли опасни температурите в следващите седмици и кои са най-големите климатични промени - вижте в интервюто. 

Александра Йошева
Александра Йошева Отговорен редактор
Новините днес