Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пещерни тролове тровят цели квартали

09 декември 2017, 11:46 часа • 3848 прочитания

Това заяви общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера, визирайки ситуацията с мръсния въздух в София.

"Началото на настоящата зима следва да се отбележи не с ноемврийския сняг, а с начеването на една нова "мода" из софийските гета - ударното горене на пластмаси, гуми, кабели, забележете - дрехи втора употреба, с цел битово отопление. Едновремешните практики да се секат дървета от парковете и да се горят бяха позаместени от посочените нововъведения. Не че са спрели да секат в парковете (например в Западен парк) и да горят суровите дърва, но тази година горенето на всякакви отпадъци е в апогея си", казва Контрера.

Той посочва като примери Виетнамските общежития и кв. "Факултета", като ги нарича "цигански катуни". "Модата с горенето на парцали и дрехи втора употреба е от миналата година, но сега отбелязва дивашки подем. Въпросните дрехи обикновено струват стотинки килограма, пристигат в България обработени и напоени с химикали. Явно и лесно горят, щом циганите охотно ги ползват. Разбира се, събират и от кофите, каквото им падне".

Контрера атакува отговорните органи - например РИОСВ-София, която дава "бланкетни отговори". Общинският съветник посочва и как той вижда решението на проблема: "В началото на миналата седмица депозирах сигнал до РИОСВ-София с две искания - да се монтира станция или да се разположи мобилна такава, която да замерва замърсяването през целия отоплителен сезон. А на всеки нарушител да се съставя акт по реда на чл. 35 от Закона за качеството на атмосферния въздух (бел. ред. - става въпрос за Закона за чистотата на атмосферния въздух, като по чл. 35, ал. 1 глобата е за "неорганизирано изпускане на емисии в атмосферния въздух" и е от 500 до 5000 лева, а по ал. 2 - от 1000 до 5000 лева, но за "производство на дървени въглища по открит способ"). Размишлявайки, съм склонен да стигнем и по-далеч - да забраним отоплението на твърдо гориво във "Виетнамските общежития" с решение на СОС (това правомощие го има по закон), а защо не и на територията на кв. "Факултета".

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес